.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 20:29

TEST - Aprilia Shiver 900 2017

 

Η μεγάλη ανατριχίλα

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το νέο μοντέλο των 900 κυβικών είναι ένα απολαυστικό Roadster. Μην ξεγελαστείτε, δεν είναι Streetfighter, το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, και για αυτό μην περιμένετε να δείτε φωτογραφίες με σούζες και endo, ούτε να ακούσετε επικές ιστορίες για αστικές μάχες.

aprilia shiver 900 7

Το νέο Aprilia Shiver είναι ένα φοβερό Roadster, που χαίρεσαι να το οδηγείς σβέλτα και καθημερινά.

Μεγάλη εξέλιξη από το μοντέλο των 750 κυβικών εκατοστών από το οποίο δεν είχαμε τις καλύτερες αναμνήσεις, τόσο όσον αφορά στην οδήγηση, όσο και στα ηλεκτρονικά του.

Σε design το 900 έχει κάποια χαρακτηριστικά που σε κάνουν να πιστεύεις πως έχεις να κάνεις με μια πολύ πιο πολεμική μοτοσυκλέτα από ότι πρόκειται, όμως δεν είναι έτσι, απλά το σχέδιο είναι παιχνιδιάρικο με τις αισθήσεις.

Κολλάς στη λεπτομέρεια

aprilia shiver 900 20

Το πλαίσιο είναι υβριδικό, με ατσάλινο χωροδικτύωμα στο πάνω μέρος και αλουμινένιες δοκούς στο κάτω, ενώ εντυπωσιάζει το υπέρ του δέοντος στιβαρό ψαλίδι. Το αμορτισέρ δεν διαθέτει μοχλικό, ενώ βρίσκεται τοποθετημένο στο πλάι.

aprilia shiver 900 18

Το ανάποδο πιρούνι πείθει με την διάμετρο του, ενώ οι κτηνώδεις ακτινικές δαγκάνες στα φρένα εμπρός φωνάζουν για την επιβραδυντική δύναμη της μοτοσυκλέτας.

Το φινίρισμα είναι ματ και αψεγάδιαστο, ενώ προσωπικά δεν μου άρεσε που φαίνονται ελαφρώς οι συνδέσεις των πλαστικών στο ρεζερβουάρ όταν κοιτάς τη μοτοσυκλέτα από το πλάι.

aprilia shiver 900 10

Ο κινητήρας είναι σχετικά καθαρός από καλώδια, και η καρίνα ταιριάζει ωραία στο στιλ.

Το design του νέου Shiver είναι μεν επιθετικό, δίχως να γίνεται ακραίο και να ξενίζει.

Έγχρωμα όργανα με 1 τρις ενδείξεις

aprilia shiver 900 23

Η οθόνη των οργάνων είναι ψηφιακή, έγχρωμη TFT, ανοίγει και κλείνει με εντυπωσιακό Animation, ενώ διαθέτει μεγάλο όγκο πληροφορίας. Δυο μερικοί χιλιομετρητές, ολικός χιλιομετρητής, ψηφιακές ενδείξεις κοντέρ, ένδειξη στροφών σε μορφή μπάρας, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέση κατανάλωση (6,5-7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα στη δική μας περίπτωση), ένδειξη θερμοκρασίας κινητήρα με μπάρες, ένδειξη μέγιστης τελικής ταχύτητας που πιάσατε, χρόνο που βρίσκεστε πάνω στη σέλα, ενδείξεις για επίπεδο Traction Control και Riding Mode, ρολόι, ενδείξεις συστήματος πολυμέσων, κλπ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ένδειξη στάθμης καυσίμου με μπάρες, παρά μόνο λυχνία ρεζέρβας. Σημειώστε πως το φόντο και το χρώμα της γραμματοσειράς αλλάζουν αυτόματα (από λευκό φόντο με μαύρες ενδείξεις σε μαύρο φόντο με λευκές ενδείξεις) ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό!

Εργονομία και καλαισθησία

aprilia shiver 900 4

Πολύ όμορφο το logo της Aprilia στα πλάγια του ρεζερβουάρ, ανάγλυφο το λογότυπο στο πάνω μέρος του ρεζερβουάρ -λογότυπο που διαλαλεί τους αγωνιστικούς τίτλους της ιταλικής φίρμας- ενώ στην ουρά βρίσκουμε το όνομα της μοτοσυκλέτας, Shiver 900.

Όμορφη η τάπα αεροπορικού τύπου, με το logo της Aprilia στη «γλώσσα», όμορφο το τιμόνι, όμορφη και η πλάκα του, προσφέρουν οπτική για χάζι από τον αναβάτη και του φτιάχνουν τη διάθεση την ώρα που οδηγεί και ρίχνει κλεφτές ματιές στη μοτοσυκλέτα.

aprilia shiver 900 22

Οι εργονομικοί διακόπτες διαθέτουν και joystick στο τιμόνι, ενώ όπως είθισται στις σύγχρονες μοτοσυκλέτες όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από το τιμόνι, δίχως να πρέπει να σηκώσει ποτέ το αριστερό χέρι του ο αναβάτης από το γκριπ, για να ψάξει κουμπιά στην οθόνη.

Στα συν του εξοπλισμού οι ρυθμιζόμενες μανέτες συμπλέκτη και μπροστινού φρένου, κάτι που δεν συναντάς σε άλλες μοτοσυκλέτες μεγαλύτερης κατηγορίας.

Λεπτομέρειες που ιντριγκάρουν

aprilia shiver 900 21

Τα Riding Modes αλλάζουν μέσω της μίζας, όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία, και μέσω των Mode αλλάζει η λειτουργία του Traction Control, του ABS και άλλων παραμέτρων.
Ιδιαίτερα και… «μυστήρια» τα τελικά των εξατμίσεων του Shiver, έχουν μεταλλικά γυαλισμένα καλύμματα-χωνιά στο πίσω μέρος τους, θυμίζοντας αρκετά τις εξατμίσεις Supertrapp, αν και σε διαφορετικό στιλ. Τα αέρια βγαίνουν κανονικά κάτω από αυτά τα καλύμματα που βρίσκονται κάποια χιλιοστά πάνω από το πραγματικό τελείωμα των τελικών.

Δεν γνωρίζουμε αν τα καλύμματα είναι υπεύθυνα για τον εκπληκτικό ήχο που βγάζουν τα τελικά, πάντως μιλάμε για επική… μελωδία που θα συγκινήσει και την πλέον παγωμένη, άτεχνη και αδιάφορη καρδιά! Ήχος με πάθος, που θυμίζει Rumble in the Jungle! Άγρια θηρία και V2 μουγκρητό σε μια φοβερά πετυχημένη μείξη.

Το καζανάκι των εξατμίσεων βρίσκεται κάτω από την ουρά, ενώ στο μποτιλιάρισμα η μοτοσυκλέτα βγάζει αρκετή ζέστη στους γοφούς του αναβάτη.

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

aprilia shiver 900 3

Η στάση οδήγησης είναι όρθια και άνετη, δίνοντας καλό έλεγχο στον αναβάτη, ενώ μέτρια ψηλή είναι η άνετη σέλα στα 810 mm. Με ύψος 1.70 πάταγα κάτω το πέλμα του ενός ποδιού με ελαφρύ τέντωμα, και ελαφρώς… μονόπαντα τοποθετημένο το σώμα -πες «βγάζοντας το κωλομέρι όξω να σε καταλάβουμε ρε παιδί μου».

Ψηλό αισθάνεσαι και το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, ενώ στα 218 κιλά γεμάτη βενζίνη είναι και σχετικά βαριά για πολλά παιχνίδια.

Τα Dunlop Sportmax ελαστικά είναι σκληρά, ενώ το πίσω θα γλιστρήσει εύκολα με το γκάζι σε κακή άσφαλτο. Θέλουν ζέσταμα για να αποδώσουν σωστά, ενώ μόλις έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας η απόδοση τους ανεβαίνει αρκετά. Σε καλή άσφαλτο το κράτημα είναι καλό, ενώ αδύναμος κρίκος παραμένει το πίσω –το μπροστινό έχει καλή πληροφόρηση και κρατάει καλύτερα.

Κινητήρας ταύρος σε υαλοπωλείο

aprilia shiver 900 17

Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο Shiver ήταν η απόδοση του κινητήρα του. Ο V2 των 896 κ.εκ. με τους 95,2 hp / 8.750 rpm και με τα 9,17 Kgm / 6.500 rpm είναι απολαυστικός και φοβερά ροπάτος σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ δεν παράγει ενοχλητικούς κραδασμούς πουθενά. Ούτε σε σέλα, ούτε σε μαρσπιέ, ούτε σε τιμόνι.

Αλλάζεις ταχύτητες στις 5-6 χιλιάδες στροφές, κινούμενος σβέλτα, με ένα αόρατο χέρι ροπής να σε σπρώχνει δυνατά μπροστά όποτε ανοίγεις το γκάζι, ανεξαρτήτως σχέσης κιβωτίου. Μιλάμε για πολλή ροπή, και τρόπο απόδοσης που σε φτιάχνει στην καθημερινή οδήγηση, δίχως να χρειάζεται να ανεβάσεις στροφές για να αναζητήσεις τη δύναμη ψηλά. Οι εξατμίσεις κάνουν και φοβερά σκασίματα όποτε κλείνεις το γκάζι, και είναι λες και κινείσαι πάνω σε ένα κύμα ήχου, με τον V2 να μουγκρίζει σαν ταύρος όποτε ανοίγεις το γκάζι, και τα σκασίματα να ολοκληρώνουν την ηχητική πανδαισία όταν το κλείνεις!

aprilia shiver 900 1

Αυτή για μένα είναι η πεμπτουσία του Cruising. Να οδηγείς μια μοτοσυκλέτα χαλαρά ή σβέλτα, αναλόγως με την εκάστοτε διάθεση, να χαζεύεις όργανα & ρεζερβουάρ και να φτιάχνεσαι με αυτό που βλέπεις, ενώ την ίδια ώρα να έχεις στον δεξί σου καρπό το μαγικό γκριπ, που με κάθε περιστροφή του να σε χορταίνει δύναμη και μουσική, ενώ τα μπουμπουνητά να δίνουν ρέστα όποτε αφήνεις το γκριπ στην ησυχία του. Εδώ ταιριάζει γάντι το όνομα της μοτοσυκλέτας. Ανατριχίλα!

Το επιπλέον bonus της ροπάκλας είναι πως δεν χρειάζεται να ασχολείσαι ιδιαίτερα με το κιβώτιο ταχυτήτων (το οποίο ήταν και σχετικά σφιχτό παρά τα 2.000 χιλιόμετρα του ολικού χιλιομετρητή), καθώς η ελαστικότητα και η ροπή του V2 των 90 μοιρών ελαχιστοποιούν τις αλλαγές ταχυτήτων.

Το Ride by Wire και ο ψεκασμός είναι άμεμπτα σε λειτουργία, με το πρώτο να είναι ίσως το καλύτερο RbW που έχω οδηγήσει. Κλείνεις το γκάζι και το ανοίγεις ξανά, να… τσακώσεις αδιάβαστο το σύστημα… τζίφος! Όσο γκάζι θέλεις, τόσο παίρνεις, τινάγματα πουθενά, γραμμική αίσθηση παντού, άψογα τα πάντα. Καμία σχέση με τα πρώτα Shiver.

Περί ταυτότητας

aprilia shiver 900 9

Όταν φτιαχτείς τόσο, ώστε να ανεβάσεις ρυθμό πέρα από αυτόν που νιώθει άνετα η μοτοσυκλέτα, θα δεις πως η αργή γεωμετρία του Shiver δεν συνηγορεί σε supersport οδήγηση, οι αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας είναι σίγουρες αλλά αργές. Παράλληλα κάθεσαι ψηλά, και αισθάνεσαι ελαφρά ανασφάλεια στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή στην προσπάθεια για μεγάλες κλίσεις. Αυτά κυρίως σε κλειστές διαδρομές, και σε φουρκέτες.

Σε ανοιχτές διαδρομές, το Shiver συμπεριφέρεται σαφώς καλύτερα από τις κλειστές, ειδικά όταν το πιέσεις. Η σταθερότητα είναι υποδειγματική, ενώ τα όρια έρχονται από το σκληρό πίσω ελαστικό και από την ανυπαρξία μοχλικού -αναλόγως πάντα της ασφάλτου.

Η ποιότητα των αναρτήσεων είναι άριστη για τη χρήση που προορίζεται η μοτοσυκλέτα, ενώ για sport οδήγηση παρουσιάζονται ένα κλικ υποδεέστερες από τις αντίστοιχες κάποιου πιο πολεμικού μοντέλου. Οι αδυναμίες τους θα φανούν ειδικά σε κακή άσφαλτο με διαδοχικά σαμαράκια, όπου αισθάνεσαι πως οι αναρτήσεις δεν γραπώνουν / δεν ακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα με ιδανικό τρόπο.

aprilia shiver 900 6

Εκεί η μοτοσυκλέτα χοροπηδά λιγάκι, αλλά μιλάμε πάντα για sport ρυθμό. Όταν οδηγείτε στον πρέπων για το Shiver ρυθμό, όλα επανέρχονται άμεσα στην τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φρένα της μοτοσυκλέτας δεν δείχνουν απλά φοβερά, είναι φοβερά και στην πράξη. Άγκυρες που πακτώνουν το Shiver στη θέση που επιθυμείς και σε γεμίζουν εμπιστοσύνη στην οδήγηση.

Μικρά μείον; Ο συμπλέκτης είναι σκληρός στο τράβηγμα και το τιμόνι κόβει λιγότερο από όσο θα θέλαμε.

Μικρά και μεγάλα συν; Προσπαθώ να πιαστώ από λεπτομέρειες και αισθάνομαι… μίζερος. Καλό αυτό, γιατί το γενικότερο απόσταγμα που μου άφησε το Shiver είναι τόσο θετικό που οι λεπτομέρειες χάνουν τη σημασία τους, ενώ στην καλή εικόνα συνηγορεί το γεγονός πως δεν υπάρχει κάτι πάνω στη μοτοσυκλέτα που να σε ενοχλεί και να σε βγάζει από τη νιρβάνα.

Απόλαυση δίχως τέλος!

aprilia shiver 900 12

Θέλετε ένα κορυφαίο streetfighter; Θέλετε μάχες, σούζες, και οδήγηση με το γκάζι στο στόπερ από το πρωί ως το βράδυ; Κοιτάξτε αλλού. Το Shiver τα έχει τα κιλάκια του, είναι αργούτσικο στις αντιδράσεις, και δεν σηκώνεται σούζα ούτε με πρώτη με το γκάζι! Θέλει συμπλέκτη, και στη συνέχεια θέλει ύψος στον μπροστινό τροχό για να κρατήσεις τη σούζα και να αλλάξεις σε ιδανικό σημείο. Και σε κάνει να σκέφτεσαι… «μα τι κάνω τώρα;»

Αν από την άλλη θέλετε ένα αδιανόητα απολαυστικό Roadster, που γεμίζει στο έπακρο όλες τις αισθήσεις, και σας προκαλεί για ανεπανάληπτη καθημερινή βόλτα-εμπειρία μέχρι τελικής πτώσης, τότε… υπογράψτε εδώ παρακαλώ, that will be 8.320 ευρώ, βίο ανθόσπαρτο και καλούς απογόνους!

aprilia shiver 900 8

Νομίζω πως τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη αν αναλογιστείτε πως ο υπογράφων αρέσκεται στην καγκουρίλα, στις επιδόσεις και σε ξυραφένια συμπεριφορά, και δεν τρελαίνεται με κάτι λιγότερο από το απόλυτο. Όμως θα ήμουν ηλίθιος, αν μετά από μια εβδομάδα συνύπαρξης με το Aprilia Shiver δεν μπορούσα να καταλάβω το μέγεθος της επιτυχίας της μοτοσυκλέτας, μόνο και μόνο από το πλατύ χαμόγελο με το οποίο άρχιζε και τέλειωνε πάντα η κάθε μου βόλτα!

Αν δεν απαντώ στο τηλέφωνο, έχω βγει για βόλτα. Και θα αργήσω να γυρίσω.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Aprilia Shiver 900 Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τύπος κινητήρα V2 90°, 4Τ, ΥΨ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ με μεικτό σύστημα χρονισμού γραναζιού/καδένας
Διάμετρος και διαδρομή 92 x 67,4 mm
Συνολικός κυβισμός κινητήρα 896,1 κ.εκ.
Σχέση συμπίεσης 11,5:1
Μέγιστη ισχύς στον στροφαλοφόρο άξονα 70 kW (95,2 HP) στις 8.750 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή στον στροφαλοφόρο άξονα 90 Nm (9,17 kgm) στις 6.500 σ.α.λ.
Σύστημα καυσίμου Ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης κινητήρα με λειτουργία Ride-by-wire με 3 χαρτογραφήσεις (Sport, Touring, Rain)
Ανάφλεξη Ψηφιακή ηλεκτρονική, ενσωματωμένη με το σύστημα ψεκασμού.
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 100% από ανοξείδωτο χάλυβα 2 σε 1 σύστημα εξάτμισης με τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα και αισθητήρα οξυγόνου
Εναλλάκτης 450 W στις 6.000 σ.α.λ.
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 ταχύτητες, σχέση μετάδοσης κίνησης
36/14 (2,57)
32/17 (1,88)
30/20 (1,5)
28/22 (1,27)
26/23 (1,13)
25/24 (1,04)
Συμπλέκτης Πολύδισκος υγρός υδραυλικός συμπλέκτης
Σύστημα κύριας μετάδοσης κίνησης Γρανάζια ευθείας οδόντωσης, σχέση μετάδοσης κίνησης: 40/69 (1:1,73)
Σύστημα δευτερεύουσας μετάδοσης κίνησης Αλυσίδα. Σχέση μετάδοσης κίνησης: 16/44 (1:2,75)
Πλαίσιο Ατσάλινο σωληνωτό, στερεωμένο σε πλευρικά τμήματα αλουμινίου με βίδες υψηλής αντοχής. Αφαιρούμενο πίσω υποπλαίσιο.
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι, καλάμια ∅ 41 mm, με ρυθμιζόμενη υδραυλική απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου.
Διαδρομή τροχού 130 mm.
Πίσω ανάρτηση Ψαλίδι από κράμα αλουμινίου με τραβέρσα σταθεροποίησης , υδραυλικό αμορτισέρ, με ρυθμιζόμενη επαναφορά και προφόρτιση ελατηρίου.
Διαδρομή τροχού 130 mm.
Εμπρός φρένο Δυο πλευστοί δίσκοι ∅ 320 mm. Ακτινικές δαγκάνες 4Ε, μεταλλικά σωληνάκια. ABS δύο καναλιών Continental
Πίσω φρένο Δίσκος ∅ 240 mm, Δαγκάνα με 1 έμβολο. Μεταλλικό σωληνάκι
Ζάντες τροχών Κράμα αλουμινίου
Εμπρός 3,50 X 17"
Πίσω 6,00 x 17”
Ελαστικά Radial, χωρίς σαμπρέλα
Εμπρός 120/70 ZR 17
Πίσω 180/55 ZR 17
Διαστάσεις  
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2130mm x 810mm x 1100mm
Μεταξόνιο 1465 mm
Ύψος σέλας 810 mm
Ίχνος 109 mm
Γωνία κάστερ 25,9°
Βάρος 218 Kg (σε κατάσταση λειτουργίας με γεμάτο ρεζερβουάρ)
Κατανάλωση 5,313 l/100 km (κύκλος WMTC)
Εκπομπές CO2 123 g/km (κύκλος WMTC)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 15 λίτρα

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 20:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test: Aprilia Tuono V4 1100 Factory 2017 TEST - Aprilia SX 125 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon