.
Κατηγορία GPX
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 16:14

Test – GPX Rock 125 2024

Παπί-γλύκισμα!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Με συνδέσεις με την δεκαετία του 90, στο στυλ αλλά και στον όλο σκοπό ύπαρξης του ως παπί, το GPX Rock 125 αναδεικνύεται σε ένα από τα καλύτερα παπιά στην αγορά αυτή την στιγμή, ως outsider όνομα που μπορεί να κοιτάξει τους «μεγάλους παίκτες» στα μάτια.

GPX Rock 125 2024 Τιμή: 2.195 ευρώ (ειδική προσφορά για τον Ιανουάριο 2024: 1.975 ευρώ)

Για τους 30ρηδες – 40ρηδες του σήμερα, που ξεκίνησαν να οδηγούν στα παπιά των πατεράδων τους κάπου μέσα στην δεκαετία του 90 ή του 2000, η σημερινή εποχή έχει κάποια απροσδόκητα νοσταλγικά διαμαντάκια. Τα παπιά επιστρέφουν ή, καλύτερα, ανανεώνουν την παρουσία τους στην αγορά μας, που τα έχει λατρέψει όσο καμία άλλη αγορά στην Ευρώπη. Ναι, είναι αλήθεια ότι τα scooters έχουν απορροφήσει αρκετούς υποψήφιους ή παλαιότερους αναβάτες παπιών. Όμως υπάρχουν ακόμη πολλοί που εκτιμούν την απίστευτη ευκολία οδήγησης του παπιού, την ύπαρξη σασμάν, τους 17ρηδες τροχούς, αλλά και τις δυνατότητες πειράγματος πέρα από κάθε όριο.

Και εδώ έρχεται (και) η GPX. Με έδρα την Ταϋλάνδη και λειτουργία τα τελευταία 17 χρόνια, η GPX συνάπτει συμφωνία με την KSR Ελλάδος, φέρνοντας δύο παπιά: Τα Rock και Popz 125. Στα χέρια μας βρέθηκε για μία εβδομάδα, το πρώτο εξ αυτών και αλήθεια δεν περιμέναμε, πόσο ωραία θα περνούσαμε μαζί του. Πάμε να τα πούμε και πιο αναλυτικά.

Ποιότητα, εμφάνιση, φινίρισμα, στυλ... από το ψηλότερο ράφι!

Εκπλήσσει η προσοχή που έχει επιδείξει η GPX στην ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος του GPX, βάζοντας τα γυαλιά ακόμη και σε κατά καιρούς «επώνυμες» αντιπροτάσεις! Στην Ταϋλάνδη ξέρουν καλά το πως να κατασκευάσουν προσιτά δίκυκλα, που δεν είναι μεμπτά σε επίπεδο ποιότητας και δεν απευθύνονται ξεδιάντροπα σε φτωχές αγορές.

Για το Rock, η πρώτη εντύπωση που σου δίνει είναι και καθοριστική: Δεν προσποιείται, ούτε και υπολείπεται των περιστάσεων. «Τετραγωνισμένη» σχεδίαση, που θυμίζει την σχεδιαστική γλώσσα παπιών από τα 90s, λιτό αλλά πολύ προσεγμένο φινίρισμα, με στοιχεία ταυτότητας όπως το λογότυπο στην εμπρός ποδιά και την αναφορά της λέξης Rock, σε πολλαπλά σημεία. Στην έκδοση που δοκιμάσαμε εμείς, η γυαλιστερή διχρωμία σε κόκκινο και μαύρο βγάζει μάτια, ενώ φέρει και στοιχεία από look χρωμίου. Η σέλα δίνει την εντύπωση δερμάτινου καλύμματος, δεν βλέπεις πουθενά καλώδια ή σωληνώσεις.

Τι δεν μας άρεσε; Σε ένα βαθμό, οι διακόπτες που σου δίνουν μια πιο «ξερή» αίσθηση λειτουργίας από ότι θα ήθελες και οι πολλές εμφανείς βίδες τριγύρω (χαράς ευαγγέλια για τους DΙΥers...), που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υποβαθμίσουν την όλη εντύπωση. Το μοντέλο γίνεται διαθέσιμο και σε δύο ακόμα χρωματισμούς: Μπλέ-μαύρο και πλήρως μαύρο, με κόκκινη εμπρός δαγκάνα φρένου.

Τα καλά -και τα κακά- ενός old school παπιού

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός, ότι το Rock δεν ακολουθεί... κατά γράμμα την φιλοσοφία του old school παπιού, επί παραδείγματι χρησιμοποιώντας ψηφιακό πίνακα οργάνων. Και η εκτέλεση του είναι σωστή: Είναι αρκετά φωτεινός, πλήρως ευανάγνωστος και δεν του λείπει τίποτα, για δεδομένα παπιού -ούτε και η ένδειξη επιλεγμένης σχέσης. Καλή αρχή.

Ένα από τα κακά; Η έλλειψη οποιουδήποτε αποθηκευτικού χώρου ή βοηθήματος μεταφοράς αντικειμένων, είτε κάτω από την σέλα είτε στην ποδιά. Στον αντίποδα, η προσφερόμενη άνεση από την θέση οδήγησης δεν απογοητεύει, με την εργονομία να θεωρείται φιλόξενη και αποδεκτή. Το ίδιο και η προσφερόμενη άνεση για τον συνεπιβάτη, ο οποίος έχει στην διάθεση του μια λαβή πίσω του και δύο «παραδοσιακά» λαστιχένια μαρσπιέ. Το ύψος της σέλας είναι μόλις στα 780 χιλιοστά και, ότι ανάστημα και να έχετε, το πάτημα των ποδιών στο έδαφος εν στάσει είναι παιχνίδι Κάτω από την σέλα, που ανοίγει με έναν απλό διακόπτη κλειδιού, υπάρχει το ρεζερβουάρ και ένας μικρός χώρος με τα εργαλεία του παπιού, που χωρά τα χαρτιά σας ή κάτι άλλο ανάλογου μεγέθους.

Τεχνολογικά γκατζετάκια κάθε είδους απουσιάζουν, και αυτό δεν είναι κακό για τον σκοπό του Rock, ενώ αυτό το γεγονός υποστηρίζει και την χαμηλή τιμή του μοντέλου. Λειτουργικά και οδηγικά, το μοντέλο είναι παραπάνω από αξιόλογο, αφού, και ήρθε η ώρα να επεκταθούμε επί τουτου.

Ο ορισμός της ευχάριστης μετακίνησης!

Τι άλλο θες από ένα παπί, άλλωστε. Να μπορείς να διασχίσεις την μαύρη πραγματικότητα της μετακίνησης στις ελληνικές πόλεις  -ειδικά της Αθήνας- και να το κάνεις χωρίς να πνιγείς στην μιζέρια. Ως προς την ταυτότητα του, το Rock 125 είναι ένα γνήσιο παπί, με όλα τα καλά της κατηγορίας του και σημαντικές βελτιώσεις της εποχής που διανύουμε. Με βάρος... αμελητέο (108 κιλά) τόσο στις στατικές όσο και στις εν κινήσεις μανούβρες, η ευελιξία του Rock είναι επιπέδου ρευστού και η ακρίβεια ανταπόκρισης στους χειρισμούς, αντάξια των προσδοκιών σου. Με άριστα βαθμολογούμε την λειτουργία των αναρτήσεων του Rock και όταν λέμε άριστα, το εννοούμε -αξίζει να σημειώσουμε ότι η KSR μας ενημέρωσε, ότι οι αναρτήσεις είναι YSS, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αναγράφεται ευθέως. Παρά το ότι τα πίσω αμορτισέρ δεν ρυθμίζονται στην προφόρτιση ελατηρίου, φαίνεται πως οι μηχανικοί της GPX έχουν πετύχει το ιδανικό setup για τις συνθήκες των ελληνικών πόλεων. Οι αναρτήσεις απορροφούν «τα πάντα όλα», ισοπεδώνουν τις κακοτεχνίες μετατρέποντας την βόλτα σου σχεδόν σε πτήση με μαγικό χαλί. Και λέμε σχεδόν προφανώς διότι δεν υπάρχει το τέλειο... Ακόμη και με δεύτερο άτομο, όπως διαπιστώσαμε, η λειτουργία αποσβέσεων των αναρτήσεων όχι απλά δεν χειροτερεύει, αλλά ίσως και βελτιώνεται. Πολύ καλύτερη αίσθηση ακόμη και από ακριβότερα παπιά ή scooters. Φυσικά αυτό έχει τον αντίκτυπο του ως προς τον πιο... δυναμικό ρυθμό: Οι μαλακές αναρτήσεις φέρνουν ταλαντώσεις, αν οδηγήσετε πιο ανήσυχα και θα σας προειδοποιήσουν. Θέλετε την αλήθεια; Με αυτό το επίπεδο άνεσης που σου προσφέρει το Rock, εμείς δεν νοιαστήκαμε καν να το πιέσουμε. Θες να τρέξεις (και να μην φτάνεις); Πάρε κάτι άλλο.

Στα του κινητήρα, ο 125άρης μονοκύλινδρος αερόψυκτος με 4τάχυτο σασμαν είναι ένα κλασικό «παπιομοτέρ». Ήπιο και βελούδινο στην λειτουργία, με κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 2,3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα σε μέσο κύκλο (βγάζοντας δηλαδή περίπου 170 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα), ενώ παραδόξως η GPX Ελλάδος δεν δημοσιεύει κάποια τιμή ισχύος/ροπής. Μάλιστα δεν βρήκαμε κάτι ούτε και στην «πηγή», στην GPX Ταϊλάνδης, υποθέτουμε ωστόσο ότι η ισχύς κινείται σε ένα επίπεδο 8-9 ίππων. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει χαρακτηριστικά μεγάλες διαδρομές και έντονο κούμπωμα στις σχέσεις, που ίσως θυμίσει κάτι από παλαιότερα παπιά Honda, ενώ η κλιμάκωση των σχέσεων και της τελικής μετάδοσης, είναι ίσως λίγο πιο μακριά από το ιδανικό. Μαζί με το άμεσο «άρπαγμα» του φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ο κινητήρας δεν προλαβαίνει να σηκώσει στροφές όσο θα «ήθελε» χάνοντας κάτι από την αρχική σπιρτάδα εκκίνησης. Όταν όμως κινείσαι σε σταθερή ταχύτητα, οι μακρύτερες σχέσεις σου προσφέρουν πιο ήπιο δούλεμα στο μοτέρ. Συγκριτικά με άλλα παπιά, νιώθαμε σαν να είχαμε πάντα μια σχέση πάνω. Και, αναζητώντας την τελική ταχύτητα και κινούμενοι σε εθνική, εκπλαγήκαμε ευχάριστα βλέποντας το κοντέρ να κρατά 100 χλμ/ώρα, χωρίς ο κινητήρας να σκούζει και να τρίζουν τα πάντα, στα χέρια και τα πόδια σου. Αν μη τι άλλο, το μοτέρ έχει δύναμη αλλά και ελαστικότητα, την οποιά περνά στον τροχό χωρίς προβλήματα από την μέση του στροφομέτρου και επάνω, και σε όλο το φάσμα των αστικών ταχυτήτων. Εμείς, πάντως, θα «πειράζαμε» το φυγοκεντρικό λίγο, για καλύτερες εκκινήσεις. Ή, απλούστερα, θα το «γραναζώναμε» ελάχιστα πιο κοντό. Αλλά όλα αυτά είναι συμβιβασμοί.

Τα φρένα, αποτελούμενα από έναν δίσκο εμπρός και ένα μηχανικό ταμπούρο πίσω, με παρουσία (εννοείται) και συστήματος CBS, κρίνονται ως καλά στην επιβράδυνση αν και με μεγαλύτερες από το ιδανικό διαδρομές, στο πεντάλ και στην μανέτα. Θέλουν απλώς λίγη συνήθεια. Το βράδυ, τα LED φώτα εμπρός ικανοποιούν απόλυτα με την απόδοση τους, ενώ η μεγάλη σκάλα φωτίζει δυνατά προς τα εμπρός, στην όποια περίπτωση που χρειαστεί.

Τρίζει τα δόντια στον ανταγωνισμό

Η KSR Ελλάδος έχει ήδη τιμολογήσει ιδιαίτερα επιθετικά το Rock, με αρχική τιμή στα 2.195 ευρώ, όμως κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου 2024, όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές, ισχύει τιμή προσφοράς στα 1.975 ευρώ. Σαφέστατα φθηνότερο από τις προτάσεις των «μεγάλων» ονομάτων, το Rock θα αντιμετωπίσει κυρίως τα προσιτότερα από τα παπιά της αγοράς, με βασικά του όπλα την υψηλή ποιότητα κατασκευής του, την καταπληκτική του συμπεριφορά και το ιδιαίτερο του στυλ.  Αν εκτιμάτε το παπί ως οδηγικό εργαλείο και μπορείτε να ζήσετε, με την έλλειψη των χώρων που σιγά σιγά εισβάλλουν στα παπιά, επιβάλλεται να δοκιμάστε το Rock. Ποιος ξέρει, μπορεί να γυρίσετε σπίτι μαζί του, από το πρώτο ραντεβού.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Airoh Spark Rise

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο GPX Rock 125
Αντιπρόσωπος KSR Hellas
Τιμή (€) 2.195 (προσφορά Ιαν. 1.975 ευρώ)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52,4 x 57,8
Συμπίεση 4:48
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα, μανιβέλα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός/ημιαυτόματος 
Μετάδοση Χειροκίνητη 4 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  26,5
Ίχνος (mm) 74,63
Μεταξόνιο (mm) 1.240
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 1.920
Πλάτος (mm) 730
Ύψος (mm) 1.090
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   108
Ρεζερβουάρ (lt)  4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με εξωτερικά δοχεία αερίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 2.50/17''
Πίσω  2.75/17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220 χιλιοστών, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Ταμπούρο μηχανικό, CBS
   
Εξοπλισμός LED φώτα, ψηφιακός πίνακας οργάνων, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  Δ/Α
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ/Α
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 17:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - GPX POPz 125
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon