.
Κατηγορία Polaris
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 15:55

TEST - Polaris Scrambler XP 1000 2018 Εuro 4

 

Επικό αγριογούρουνο!

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Scrambler είναι το κορυφαίο Sport Utility ATV της Polaris με δικύλινδρο κινητήρα Prostar 1000 EFI με 89hp, σύστημα τετρακίνησης High Performance Close Ratio On-Demand All Wheel Drive (Awd), ανεξάντλητες δυνατότητες, και κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού. Ένα πραγματικά ονειρικό κτήνος, out of this world.

Όταν μιλάμε για το Scrambler, μιλάμε για ένα από τα ταχύτερα 4x4 ATV στον κόσμο, με ιστορία εξέλιξης 20 ετών (ξεκίνησε ως 500), αδιανόητα… ετοιμοπόλεμο σε fun & αγωνιστική οδήγηση εκτός δρόμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ομάδα UXC Racing έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα GNCC και Scramble στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα Polaris Scrambler. Παράλληλα διαθέτει και χρηστικό χαρακτήρα, αν και πρωτίστως αποτελεί όπλο για τον ενθουσιώδη λάτρη της off-road οδήγησης με ATV.

Πρώτο από τα πολλά δυνατά χαρτιά του Polaris Scrambler XP 1000 είναι σίγουρα ο δικύλινδρος κινητήρας των 952 κ.εκ., που με απόδοση 90 ίππων και με την ανάλογη ροπή, κάνει το ATV να… σκάβει, δίχως να χρειάζεται άροτρο, να σουζάρει όπου βρει πρόσφυση, και να ντριφτάρει με όσα! Την ίδια στιγμή, η παροχή δύναμης είναι τόσο γραμμική, και η απόκριση τόσο γλυκιά και ακριβής, που ο αναβάτης μπορεί  να χρησιμοποιεί όσα θέλει από αυτά τα 90 άλογα, ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφεύγοντας χαζοσπιναρίσματα όπου δεν τα θέλει, και ανεβαίνοντας σε κάθετες πλαγιές – τοίχους μόνο με τη σκέψη.

Δεύτερο σημείο που το Scrambler αριστεύει είναι στο κορυφαίο επίπεδο περιφερειακών και εξοπλισμού που διαθέτει από το εργοστάσιο. Εξελιγμένο πλαίσιο, ανεξάρτητες αναρτήσεις της Fox και στους 4 τροχούς με μεγάλες διαδρομές, 4 δισκόφρενα με μεταλλικά σωληνάκια, ψηλά τοποθετημένες διπλές εξατμίσεις, EPS στο τιμόνι, Ride by Wire στο γκάζι, σχάρες εμπρός-πίσω, ζάντες 14 ιντσών με 26άρια ελαστικά CST, κλπ.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Πανίσχυρος κινητήρας

polaris scrambler xp 1000 22

Ο πανίσχυρος κινητήρας Prostar 1000 παράγε 89 ίππους στην Euro 4 μορφή του, διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου (EFI) και βοηθάει το Scrambler XP 1000 να ξεκινά άψογα ανεξαρτήτως συνθηκών και υψομέτρου.

Το φρένο κινητήρα EBS (Engine Braking System), έχει σχεδιαστεί να βοηθάει τον αναβάτη να κατέβει ακόμα κι από τις πιο κάθετες πλαγιές, δίχως άγχος, με κλειστό γκάζι. Το σύστημα διαθέτει 2 αισθητήρες, τόσο για τις στροφές κινητήρα, όσο και για το φορτίο ροπής, ώστε να δίνει στον αναβάτη τον απόλυτο έλεγχο στην κατηφόρα. Ο αναβάτης απλώς κρατάει κλειστό το γκάζι και ασχολείται με το σύστημα διεύθυνσης. Το EBS θα κάνει τα υπόλοιπα παιχνιδάκι. 

Πέρα από το EBS, το Scrambler διαθέτει και σύστημα κατάβασης ADC (active decent control), το οποίο αναλαμβάνει να σας κατεβάσει ακόμη και στις πιο δύσκολες κατηφόρες φρενάροντας τροχούς ηλεκτρονικά και όσο χρειάζεται στην κάθε περίσταση. Με το πάτημα ενός κουμπιού αφήνετε την τεχνολογία της Polaris να κάνει τα υπόλοιπα.

Εξελιγμένη τετρακίνηση AWD

polaris scrambler xp 1000 28

Το υψηλής απόδοσης σύστημα AWD είναι, όπως διατείνεται η Polaris, το ταχύτερο σύστημα AWD που διατίθεται στην αγορά. Τη στιγμή που χρειάζεστε περισσότερη πρόσφυση, το σύστημα δίνει αυτόματα κίνηση και στους 4 τροχούς, σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό σύστημα Power Steering για χειρισμό ακριβείας του ATV. Το σύστημα επανέρχεται αυτόματα σε κίνηση 2WD (στους 2 πίσω τροχούς) όταν επανέλθει η επιθυμητή πρόσφυση. Αν τώρα επιθυμείτε, μπορείτε εσείς να επιλέξετε ποια μετάδοση θέλετε (στους 2 ή στους 4 τροχούς) ακόμα και εν κινήσει, από ένα κουμπί.

Αναρτήσεις Fox Podium X

polaris scrambler xp 1000 35

Κορυφαίες αναρτήσεις, τόσο για βόλτα, όσο και για sport καταστάσεις που φτάνουν μέχρι και αγώνα αξιώσεων. Οι Fox Podium Χ έχουν 24 θέσεις ρύθμισης της απόσβεσης συμπίεσης τόσο στα εμπρός όσο και στα πίσω αμορτισέρ, για να έρθουν στα μέτρα του εκάστοτε αναβάτη, αλλά και των εκάστοτε συνθηκών.

Σύστημα επίσημων αξεσουάρ Lock and Ride

polaris scrambler xp 1000 24

Το σύστημα αξεσουάρ Lock and Ride της Polaris Scrambler σας επιτρέπει να προσαρμόσετε και να εξοπλίσετε γρήγορα και πανεύκολα το ATV σας ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε εργασία προκύψει, δίχως βιδώματα και πειράματα για να προσαρμόσετε αξεσουάρ τρίτων.

Η Polaris διαθέτει πληθώρα εξαρτημάτων Lock and Ride αξεσουάρ για να μετατρέψετε το όχημά σας από το απόλυτο μηχάνημα για μονοπάτια σε μια μηχανή για δύσκολες εργασίες ή σε μια μηχανή για κυνήγι σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. 

Ανεξάρτητες αναρτήσεις IRS & Διπλά, ψηλά τοποθετημένα τελικά εξατμίσεων

polaris scrambler xp 1000 23

Το Scrambler πίσω στο μακρινό 2003 ήταν το πρώτο ATV στον κόσμο με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση (δύο πίσω αμορτισέρ δηλαδή, ένα για κάθε τροχό, αντί για ένα κεντρικά τοποθετημένο, διάταξη που μεσουρανεί στα Sport Quad). Τα 4 αμορτισέρ παρέχουν εξαιρετικό κράτημα σε ανώμαλο έδαφος, βρίσκοντας πρόσφυση παντού, και ξεπερνώντας βράχια, κορμούς και άλλα εμπόδια, δίχως να χάνεται η επαφή με το έδαφος.

 

Στην κτηνώδη απόδοση του Scrambler XP 1000 καίριο ρόλο παίζει και το ζεύγος των εξατμίσεων που καταλήγει σε δύο ψηλά τοποθετημένα τελικά, σχεδιασμένα για να μη βρίσκουν πουθενά, ακόμα και σε κάθετες ανηφόρες. Με βαθύ και μπάσο δούλεμα στο ρελαντί και τρομερό ήχο στις μεσαίες και υψηλές στροφές, το σύστημα από ανοξείδωτο χάλυβα είναι κάτι που δεν μένει απαρατήρητο.

Αυτόματο κιβώτιο PVT & Τεράστια απόσταση από το έδαφος

polaris scrambler xp 1000 26

Μια άλλη πρωτιά για την Polaris είναι το PVT Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο επιτρέπει στους αναβάτες να αλλάξουν εύκολα μεταξύ H (High), L (Low), Ν (Νεκρά), R (Όπισθεν) και P (Parking).

Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι 28,7 εκατοστά, επιτρέποντας έτσι στον αναβάτη του Scrambler XP 1000 να μπορεί να αντιμετωπίσει οτιδήποτε παρουσιαστεί στο δρόμο του, καθώς το ATV της Polarisθα υπερπηδήσει -η θα… κονιορτοποιήσει- ακόμα και τα πιο ψηλά εμπόδια δίχως δεύτερη σκέψη.

Ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού EPS

polaris scrambler xp 1000 32

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης EPS διαθέτει 30 % περισσότερη δύναμη από τα υπόλοιπα της αγοράς, με μεταβλητή βοήθεια για ευκολότερη διεύθυνση του τιμονιού σε χαμηλότερες ταχύτητες! Το EPS σε αφήνει να οδηγείς για μεγάλη διάρκεια, κρατώντας σε ξεκούραστο όσον αφορά στο στρίψιμο του τιμονιού.

Δαμάζοντας το τέρας

polaris scrambler xp 1000 4

Το Scrambler XP 1000 παίρνει μπροστά γυρίζοντας τον διακόπτη, όπως τα αυτοκίνητα, και δεν διαθέτει ξεχωριστό κουμπί μίζας. Ο ήχος με τις -aftermarket- εξατμίσεις είναι πραγματικός… βρυχηθμός, ακόμα και χαμηλά, ενώ η στάση οδήγησης είναι Total Control, με άριστες γωνίες χεριών και ποδιών. Και άνετο, και πολεμικό, πάντα για έναν, καθώς είναι τόσο στα χαρτιά όσο και στην πράξη μονοθέσιο.

Ο τρόπος απόδοσης του δικύλινδρου κινητήρα του Scrambler είναι όλα τα λεφτά. Όχι μόνο παρέχει ατελείωτη δύναμη, αλλά την παρέχει με μικρομετρική ακρίβεια στη σκανδάλη του γκαζιού. Το γκάζι είναι πολύ. Είναι πάρα πολύ. Είναι τόσο πολύ, που σε καλή άσφαλτο το Scrambler έρχεται λαμπάδα πριν προλάβεις να πεις κιχ! Και πηγαίνει σούζα, όσο θέλεις και όσο μπορείς.

polaris scrambler xp 1000 17

Η ιδανική δόση όμως του γκαζιού μπορεί να επιλεγεί από τον αναβάτη σε κάθε περίσταση εύκολα και με ακρίβεια. Θέλεις μικρή δόση; Κανένα πρόβλημα. Θέλεις λίγο παραπάνω, πιέζεις γραμμικά με τον αντίχειρα τη σκανδάλη, και παίρνεις αυτό ακριβώς που ζητάς. Θέλεις drift δίχως όριο; Ανοίγεις τέρμα τη σκανδάλη -απολαύστε υπεύθυνα!

Το γκάζι στη θέση «τέρμα ανοιχτό» είναι τόσο, που ουσιαστικά ΔΕΝ μπορείς να το χρησιμοποιείς συνέχεια. Αν το κάνεις, τότε στην πρώτη καμπή, θα βρεθείς να κάνεις όχι drift αλλά… σβούρες . Σιγά-σιγά ανακαλύπτεις πως μπορείς να κινηθείς απολαυστικά γρήγορα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα κλάσμα από τη διαθέσιμη δύναμη, ενώ παράλληλα μπορείς να διώξεις τους πίσω τροχούς, είτε για να κλείσεις τη στροφή είτε για μεγαλειώδη συνεχή γλιστρήματα σε ανοιχτές καμπές, όποτε το χρειάζεσαι.

polaris scrambler xp 1000 12

Οι αναρτήσεις έχουν πραγματικά τεράστιες διαδρομές, 23 και 26 εκατοστών εμπρός και πίσω, και θα καταπιούν τα περισσότερα εμπόδια, ενώ στα ψηλότερα, με την αρωγή της ποδιάς, το Scrambler θα γλιστρήσει πάνω τους, μέχρι να πιάσουν κάπου οι τροχοί, και θα τα αφήσει και αυτά πίσω.

Σε διαδρομή με χωνευτή μεγάλη πέτρα, και με υψηλές ταχύτητες, το τιμόνι του Scrambler παρουσιάζει έντονη… κινητικότητα, κάτι που κουράζει ελαφρώς, αλλά μιλάμε για ακραίες καταστάσεις.

Η υποβοήθηση στο τιμόνι είναι εκπληκτική ως προς την άνεση, ενώ κόβει κάπως την πληροφόρηση στα πολλά.

Τα τέσσερα δισκόφρενα καθηλώνουν το κτήνος, προσφέροντας δύναμη αλλά και αίσθηση, ενώ το Sportsman διαθέτει μανέτα στο αριστερό γκριπ και ποδόφρενο, αλλά και χειρόφρενο, για να παραμένει ασφαλές το ATV σταματημένο υπό κλίση.

polaris scrambler xp 1000 7

Με την κίνηση στους 2 πίσω τροχούς, ο αναβάτης εξασκείται παντού και πάντα στην… πάντα, ενώ με την τετρακίνηση το Scrambler μετατρέπεται σε αγριοκάτσικο, ανεβαίνοντας σε τοίχους που με την πρώτη (και δεύτερη, και τρίτη…) ματιά δείχνουν απροσπέλαστοι!

Το Scrambler XP 1000 κινείται με άνεση (νόμιμα) και στην άσφαλτο, κρατώντας υψηλές μουαγέν δίχως να προβληματίσει. Όμως η κατασκευή του είναι για χώμα, και εκεί είναι που μεταμορφώνεται σε φονέα κάθε εδάφους, διαλύοντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα, κινούμενο με απίστευτη ταχύτητα, και μεγαλοπρεπή drift.

polaris scrambler xp 1000 20

Οι πρακτικές σχάρες επιτρέπουν στον αναβάτη να μεταφέρει πολλά πράγματα, και μετατρέπουν το Scrambler σε ακούραστο εργάτη, αλλά και σε τουριστικό όχημα για κατάκτηση και των πλέον δυσπρόσιτων κορφών. Κι αν θέλετε να τραβήξετε κάτι, ο κοτσαδόρος μπορεί να τραβήξει επίσημα φορτίο έως και… 680 κιλών, αν και πιστεύουμε πως μπορεί να σύρει ακόμα περισσότερα.

Ω αρχέγονο κτήνος, ω Θεέ των γουρουνιών!

polaris scrambler xp 1000 19

Μεγάλο και υπερβολικό σε όλα, σε κυβισμό, γκάζι, ικανότητες και διασκέδαση, το Polaris Scrambler XP 1000 είναι ουσιαστικά ανεξάντλητο σε δυνατότητες, και αποτελεί Dream-ATV για τους λάτρεις του είδους.

Η τιμή του μπορεί να είναι υψηλή, όμως όταν μιλάμε για ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, μεγάλα ATV του πλανήτη, η τιμή είναι απόλυτα συμβατή με αυτά που παίρνει ο αγοραστής.

Σημειώστε πως το Scrambler μπορεί να πάρει και αγροτικές πινακίδες, για τους αγρότες

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

POLARIS Scrambler XP 1000

Τιμή: 16.500 ευρώ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ & ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Κινητήρας: 952cc 4-stroke, SOHC Twin Cylinder

Ιπποδύναμη: 89 HP

Μετάδοση: Αυτόματο PVT (P / R / N / L / H)

Τύπος συστήματος: High performance close ratio On-Demand True AWD / 2WD

Σύστημα πέδησης του κινητήρα (EBS): StandardActive Descent Control: Standard

Σύστημα ψύξης: Υγρόψυκτο

Σύστημα παροχής καυσίμου: Electronic Fuel Injection

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 

Εμπρός ανάρτηση: Dual A-Arm Με διαδρομή 22.9 cm

Πίσω ανάρτηση: Dual A-Arm: Με διαδρομή 26 cm

ΦΡΕΝΑ 

Εμπρός / Πίσω Φρένα: Υδραυλικά με 4 δίσκους και υδραυλικό ποδόφρενο.

Χειρόφρενο στάθμευσης: Στη μετάδοση / χειροκίνητο κλείδωμα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ / ΖΑΝΤΕΣ

Μπροστά Ελαστικά: 26 X 8 -14

Πίσω Ελαστικά: 26 X 10-14

Τροχοί: Από αλουμίνιο 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Εμπρός / πίσω σχάρα: 11,3kg / 22,7 kg

Χωρητικότητα καυσίμου: 19,9 L

Απόσταση από το έδαφος: 29 cm

Διαστάσεις οχήματος (Μ x Π x Υ): 209 x 124 x 123cm

Ωφέλιμο βάρος: 131 κιλά

Θέσεις: 1

Ύψος σέλας: 89 cm

Μεταξόνιο: 134,6 εκατοστά

Εκτιμώμενο βάρος: 338 kg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Cargo System: Lock & Ride

Χρώμα: Λευκό

Electronic Power Steering: Standard

Κοτσαδόρος (ελκτική δύναμη): 680 Kg.

Τύπος κοτσαδόρου: Βασικός / 3.175 cm 

Όργανα: Αναλογικό ταχύμετρο, Οδόμετρο Digital, Στροφόμετρο, 2 μερικοί χιλιομετρητές, Μετρητής ωρών λειτουργίας, Δείκτης ταχυτήτων, Δείκτης καυσίμου, Δείκτης AWD, Δείκτης χαμηλής μπαταρίας, Hi-Temp Φωτός, Ρολόι, DC Outlet

Φωτισμός Διπλή 50w χαμηλής δέσμης προφυλακτήρα

Φώτα: Λευκά led στην κανονική και μεγάλη σκάλα, μονό φώς στο πίσω μέρος.

Έξτρα αξεσουάρ ATV δοκιμής

Σημειώστε πως το μοντέλο δοκιμής μας φόραγε αρκετά έξτρα αξεσουάρ, τον κατάλογο των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

  • Ζάντες με μεγαλύτερο offset
  • Εξατμίσεις Big Gun
  • Εκκεντροφόρος Evolution
  • Εγκέφαλος Power Commander
  • Εισαγωγή Evolution
  • Φώτα LED Polaris
  • Ποδιά και προστατευτικά ψαλιδιών Polaris
  • Εργάτης Polaris
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Χούφτες powermag
  • Τσαντάκι μεταφοράς αντικειμένων

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 20:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon