.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 10:09

Ταξιδιωτικό - Adv 2 Siberia, από τον Κωνσταντίνο Μητσάκη - Μέρος 1ο

Τις τρεις προηγούμενες φορές (1996, 2007, 2018) η πόλη-λιμάνι του Vladivostok ("Ο Άρχοντας της Ανατολής", σημαίνει ετυμολογικά το όνομα της πόλης) υπήρξε ο απώτατος προορισμός μιας υπερσιβηρικής περιπέτειας δρόμου. Αυτή την φορά όμως τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η γενέτειρα του διάσημου ηθοποιού Yul Brynner θα αποτελούσε την αφετηρία ενός δίτροχου οδοιπορικού στο Far East της Σιβηρίας. Γι’ αυτόν τον λόγο έφτασα αεροπορικώς από την Ελλάδα στο Vladivostok, ενώ η γαλανόλευκη BMW F650 θα κατέφτανε ατμοπλοϊκώς.

Χρειάστηκαν ωστόσο εννιά μέρες βασανιστικής αναμονής και γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας μέχρι να έρθει η μοτοσυκλέτα στα χέρια μου. Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες της μοτοσυκλέτας, μια αναγνωριστική βόλτα στους δρόμους του Vladivostok κρίθηκε φυσικά αναγκαία.

Κι αφού η ματιά μου - όπως και ο φωτογραφικός φακός - εγκλώβισε για μια ύστατη φορά τις εικόνες μιας κοσμοπολίτικης και άκρως πολυπολιτισμικής πολιτείας των ακτών του Ειρηνικού, ήταν καιρός να φεύγω. Η πυξίδα έδειχνε βόρεια και σημάδευε αρχικά την πόλη Khabarovsk, 760 χλμ. Bye - bye Vladivostok.

adv 2 siberia pt1 14

Η κομψή μούσα του Αμούρ

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Khabarovsk είναι η μόνη ίσως πόλη της Σιβηρίας που μπορεί να συναγωνιστεί σε αρχιτεκτονική κομψότητα και εκλεπτυσμό το Ιρκούτσκ.

Θυμάμαι το 1996, όταν πρωτοπερπατήσαμε με την Όλγα στους δρόμους της Khabarovsk, είχαμε μείνει έκθαμβοι από την ομορφιά της παρόχθιας πόλης του ποταμού Αμούρ.

Τα ίδια συναισθήματα βίωνα 23 χρόνια αργότερα, όταν ξαναπερπατούσα στην κεντρική λεωφόρο Ulitsa Lenina και θώπευα με ενθουσιασμό και νοσταλγία την καρδιά της πόλης. Αυτός ήταν άλλωστε ο κυριότερος λόγος που παρέτεινα για δυο μέρες την παρουσία μου στην μούσα του ποταμού Αμούρ, ο οποίος παρεμπιπτόντως, εκτελεί παράλληλα χρέη συνοριακής γραμμής με την γειτόνισσα Κίνα…

Αρκετοί ήταν μάλιστα οι Κινέζοι τουρίστες που αντίκρισα στους δρόμους της Khabarovsk, κάποιοι από τους οποίους θέλησαν να φωτογραφηθούν δίπλα στην γαλανόλευκη BMW F650. Μπορούσα να τους χαλάσω το χατήρι;

adv 2 siberia pt1 21

Live your dream

Με το νοτιοκορεάτη σύντροχο Huang συναντηθήκαμε στο ίδιο hostel της πόλης Khabarovsk. Αφού συνταξιοδοτήθηκε πριν από έναν χρόνο, ο γελαστός Huang αγόρασε μια Honda CRF1000L Africa Twin και ξεκίνησε το δίτροχο ταξίδι που χρόνια ονειρευόταν. Τελικός προορισμός του, το μακρινό Λονδίνο.

Με τον Huang συνταξιδέψαμε μέχρι την πόλη Belogorsk. Εκείνη την ημέρα, για 670 χλμ. οδηγήσαμε πάνω στα ίδια πατήματα του Υπερσιβηρικού, απαθανατίσαμε τις υπέροχες παραστάσεις της σιβηρικής φύσης και μοιραστήκαμε τα δυνατά συναισθήματα που μας χάρισε η όλη διαδικασία του ταξιδιού. Huang, live your dream!

Τέσσερεις μέρες αφότου γύρισα την πλάτη μου στον Ειρηνικό ωκεανό, αντίκριζα τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης Never, ενώ στο κοντέρ της γαλανόλευκης BMW F650 υπήρχαν καταγεγραμμένα περίπου 2,000 χλμ. Είχα προσεγγίσει το σημείο όπου ο Υπερσιβηρικός διασταυρώνεται με τον οδικό άξονα Lena Hwy. Εδώ θα αποχαιρετούσα τον Υπερσιβηρικό, για να ταξιδέψω βόρεια πάνω στο χωμάτινο ίχνος του Lena Hwy, με προορισμό την πόλη Yukutsk.

adv 2 siberia pt1 23

Ορατότης μηδέν

Περίπου 1,150 χλμ. με χώριζαν από την πόλη Yukutsk, εκ των οποίων τα μισά περίπου ήταν χωμάτινα. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα καθ’ οδόν για το Yukutsk δεν ήταν η κατάσταση των χωματόδρομων (ήταν βατοί στο σύνολό του), αλλά η αφόρητη σκόνη από τα δεκάδες διερχόμενα φορτηγά και αυτοκίνητα. Τόσο πυκνό ήταν το σύννεφο της σκόνης, που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούσα στα τυφλά μέχρι να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα ένα Άγγλος μοτοσυκλετιστής είχε σκοτωθεί εδώ στην προσπάθειά του να προσπεράσει μια νταλίκα – λόγω της σκόνης δεν είδε το φορτηγό που ερχόταν στο αντίθετο ρεύμα.

Λίγο μετά την κωμόπολη Neryungri, επιχειρώντας να αποφύγω μια αθέατη λακκούβα, “αγόρασα” το πρώτο μου οικόπεδο. Την επομένη, περίπου 300 χλμ. πριν το Yukutsk, ήρθε μια δεύτερη πτώση (και πάλι εξαιτίας της μηδενικής ορατότητας από την σκόνη). Αυτή όμως με πόνεσε πολύ, τόσο στο πόδι όσο και στο ηθικό!

Αφόρητος ο πόνος στο γόνατο, αρχικά νόμισα ότι το είχα σπάσει. Αφού κατάφερα να μαζέψω τα “κομμάτια” μου με την βοήθεια ενός φορτηγατζή, επέστρεψα στην κοντινή κωμόπολη Tommot. Δυο μέρες αργότερα, με το γόνατο ακόμα “τούμπανο” επικράτησε τελικά η λογική και όχι το συναίσθημα. Επιστροφή στον Υπερσιβηρικό. Δεν πειράζει, πάμε γι’ άλλα…

adv 2 siberia pt1 01

Υδάτινος εφιάλτης

Θα με πείτε γκαντέμη, αλλά μόλις πάτησα το πόδι μου στην Σιβηρία καταστροφικές πυρκαγιές κατέκαψαν τα δάση της, ενώ μετά ακολούθησαν καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες! Μεγάλες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Σιβηρίας – κυρίως οι παραποτάμιες περιοχές του Amur – βρέθηκαν κάτω από το νερό και πολλά χωριά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.

Ήταν ακριβώς οι περιοχές που ήθελα να περιηγηθώ, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μου είναι από τις πιο γραφικές του Far East της Σιβηρίας. Δεν στάθηκα όμως τυχερός, αφού πολλοί επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούσαν εκεί ήταν κλειστοί, ενώ αρκετές γέφυρες βρίσκονταν κάτω από την στάθμη του νερού μέχρι νεωτέρας.

Κατάφερα πάντως να κάνω μια μικρή περιπλάνηση με την γαλανόλευκη BMW F650, όσο το επέτρεπαν φυσικά οι επικρατούσες συνθήκες – αλλά και η κατάσταση του ποδιού μου. Δυστυχώς, οι καταστάσεις που αντίκρισα κάθε άλλο παρά με χαροποίησαν, καθώς σε πολλά χωριά οι κάτοικοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να περισώσουν ότι μπορούσαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Όπου φτωχός και η μοίρα του.

Το “υδάτινο” οδοιπορικό στα χωριά του ποταμού Amur ολοκληρώθηκε με την άφιξή μου στη συνοριακή πόλη Blagoveshchensk, που απλώνεται στις όχθες του Amur, ακριβώς απέναντι από την κινέζικη πόλη Heihe…

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon