.
Κατηγορία Extreme Enduro
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 09:08

Red Bull Sea to Sky 2012

Έλαμψε ξανά ο Jarvis

 




Του Χρήστου Σώκου

Ο αγώνας Sea to Sky που διοργανώνει η Red Bull στην Τουρκία, αν και «νέος» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα extreme enduro events, έχει ήδη κερδίσει τη φήμη που του αναλογεί μιας και όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου συμμετείχαν.

Η προθέρμανση


Οι αναβάτες κάνουν μία «προθέρμανση» με ένα αγώνα στην παραλία αρχικά, τον οποίο διαδέχεται ένας ξεχωριστός αγώνας μέσα στο δάσος. Όμως το κυρίως μενού είναι ο αγώνας “Olympos Mountain Race”, στον οποίο ξεκινούν από τη θάλασσα και φτάνουν σε υψόμετρο 2.365 μέτρων! Όσον αφορά την ονομασία που δόθηκε από την Red Bull βέβαια…τι σχέση μπορεί να έχει ο Όλυμπος στο Kemer της Τουρκίας είναι μία ερώτηση που μάλλον θα μείνει αναπάντητη!
Ο Graham Jarvis (Husaberg) ήταν ο νικητής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αφήνοντας δεύτερο τον Johny Walker (KTM), δείχνοντας ότι φέτος ήταν ο κυρίαρχος “extreme enduro rider”.

Beach Race και Forest Race

Οι 130 συμμετέχοντες στήθηκαν απέναντι από τις μοτοσυκλέτες τους περιμένοντας το σήμα του κριτή που έδωσε την έναρξη για τον 15λεπτο (+ 2 γύρους) αγώνα στην παραλία. Η διάρκεια του ήταν μικρή και ως εκ τούτου όλοι οι αναβάτες έπρεπε να τα δώσουν όλα από το πρώτο λεπτό. Ο Johny Walker, γνωστός για την ταχύτητά του μιας και τα πηγαίνει αρκετά καλά και στο ΜΧ, δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει μπροστά από τον Xavier Galindo (Husaberg) και τον Andreas Lettenbichler (Husqvarna). Τέταρτος τερμάτισε ο Αυστριακός Lars Enockl (KTM) και πέμπτος ο Jarvis.
Αμέσως μετά την πτώση της καρό σημαίας οι αναβάτες έλαβαν θέσεις, ανάλογα με τον τερματισμό τους, για τον αγώνα στο δάσος. Εδώ τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφορετικά μιας και άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες με πέτρες και έντονες ανηφόρες.
Με διάρκεια 1 ώρας ο Jarvis κατάφερε να φτάσει περίπου στα μισά τον Walker και να τον περάσει. Από εκεί και πέρα ήλεγξε τον αγώνα και νίκησε εύκολα μπροστά από τον Lettenbichler, ο οποίος άφησε τελικά τρίτο τον Walker.

Olympus Mountain Race


Ο Jarvis ξεκίνησε από την καλύτερη θέση έχοντας νικήσει την προηγούμενη ημέρα τον Forest Race. Εκμεταλλεύτηκε όσο το δυνατό καλύτερα αυτή την κατάσταση μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα από νωρίς. Ο Walker έκανε ένα λάθος που του κόστισε σε χρόνο, γρήγορα όμως ανέβασε ρυθμό και έφτασε τον Jarvis. Για ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα οι δύο αναβάτες οδηγούσαν κοντά, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει κάποιος. Όσο όμως το υψόμετρο ανέβαινε η κούραση άρχισε να παίζει τον καθοριστικό παράγοντα. Ο Jarvis αποδείχτηκε «σκληρότερο καρύδι» και συνέχισε να πιέζει ακόμα και στα τελευταία 200 μέτρα πριν τον τερματισμό. Έτσι πήρε τη νίκη με 5 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο Walker!
Ο Lettenbichler ήταν επίσης μαζί με τους δύο πρωτοπόρους στην αρχή του αγώνα, μέχρι που μία κομμένη αλυσίδα τον υποχρέωσε να μείνει πίσω. Δεν το έβαλε όμως κάτω, την επιδιόρθωσε και συνέχισε τον αγώνα, παίρνοντας μάλιστα και την τέταρτη θέση!
Ο Paul Bolton ήταν αυτός που συμπλήρωσε το βάθρο. Ξεκίνησε όχι με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού έκανε λάθη σε μία κοίτη ποταμού στην αρχή. Στη συνέχεια όμως έφτασε τον Xavi Galindo, ο οποίος είχε κόψει ρυθμό λόγω κούρασης και τελικά τον πέρασε.

Αποτελέσματα

 Αναβάτης  Μοτοσυκλέτα  Χρόνος
1. Graham Jarvis (Husaberg) 2hrs 16mins 19secs
2. Jonny Walker (KTM) 2hrs 21mins 36secs
3. Paul Bolton (KTM) 2hrs 30mins 8secs
4. Andreas Lettenbichler (Husqvarna) 2hrs 33mins 13secs
5. Xavier Galindo (Husaberg) 2hrs 33mins 58secs
6. Phillipp Scholz (KTM) 2hrs 51mins 15secs
7 Lars Enockl (KTM) 2hrs 59mins 48secs
8. Harry Neumayr (KTM) 3hrs 19secs
9. Gerhard Forester (Husqvarna) 3hrs 1min 21secs
10. Rene Dietrich (KTM) 3hrs 9mins 36secs

Φωτογραφίες

Video - Beach Race

Video - Mountain Race

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 09:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Red Bull Romaniacs 2012 Red Bull "Sea to Sky - O Graham Jarvis νικητής! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon