.
Κατηγορία Enduro
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 12:02

Παν.Π.Enduro, 1ος αγώνας, Μέγαρα

Με το δεξί ο Σιαφαρίκας

 




Του Τάκη Μανιάτη

Μάχες για την γενική κατάταξη, με διαφορές που βρέθηκαν ακόμη και κάτω από το δευτερόλεπτο, θέαμα αλλά και δυνατό συναγωνισμό απόλαυσαν οι θεατές που βρέθηκαν στον 1ο αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος enduro, στα Μέγαρα. Αν και δύσκολα, τελικός νικητής της γενικής ήταν ο Σιαφαρίκας.

Μπερδέματα

Με τον ειδικό κανονισμό να έχει καθυστερήσει την έκδοση και δημοσίευση του μέχρι τελευταία στιγμή, με τον αγώνα να έχει διαδοθεί ουσιαστικά στόμα - στόμα, τελικά, συνολικά 96 αναβάτες βρέθηκαν στα Μέγαρα. Το πρόβλημα που προέκυψε από την αρχή της εβδομάδας αφορούσε αρχικά στον ειδικό κανονισμό – πρόβλημα όχι της λέσχης, και μετέπειτα, στον νέο κανονισμό που απαγορεύει την συμμετοχή αναβατών ταυτόχρονα και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και στον αγώνα πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδος – πάλι πρόβλημα στο οποίο δεν ευθύνεται η λέσχη. Έτσι, αναβάτες που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στους δύο αγώνες και αργότερα να επιλέξουν ποιο από τα δύο θέλουν να ακολουθήσουν, δεν μπορούσαν να το κάνουν, ούτε αν πλήρωναν επιπρόσθετη συμμετοχή. Ο αγώνας εκκίνησε από την κεντρική πλατεία των Μεγάρων και η διαδρομή είχε λίγη άσφαλτο που οδηγούσε στην ουρά για να φτάσεις στην κυκλική διαδρομή, των 180 περίπου χιλιομέτρων χωρίς τις ειδικές.

Οι ειδικές διαδρομές ήταν δύο, σχεδιασμένες κοντά, με την μία να βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, προσφέροντας άνετη πρόσβαση στους θεατές αλλά και πολύ καλή θέαση. Το πρωί είχε αρκετή συννεφιά και ο καιρός ήταν άγριος, χωρίς όμως να βρέχει, και η βροχή που έριξε στην Αθήνα και κατέβασε όλα τα βουνά κάτω την Παρασκευή, και έφτασε και στα Μέγαρα, είχε στεγνώσει. Ο ήλιος του Σαββάτου φρόντισε ώστε να δημιουργήσει ιδανικό τερέν, και εκπληκτικό κράτημα στις ειδικές, ενώ στην διαδρομή δεν υπήρχαν δυσκολίες και οι αναβάτες έφταναν με προπορεία που έφτανε και τα δέκα λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις.

Γενική κατάταξη


Δύσκολα τα πράγματα φέτος απ’ ότι φαίνεται μιας και νέοι αθλητές έχουν προπονηθεί γερά και έχουν βάλει το κεφάλι κάτω και οδηγούν σωστά. Από την αρχή, φάνηκε ότι η υπόθεση γενική κατάταξη δεν θα ήταν εύκολη και ο Αλέξης Ζώρας προηγήθηκε στην 1η ειδική, με τον Κίμωνα Καράμπελα, τον επανεμφανισθείσα Γιάννη Τρίγκα και τον Βασίλη Σιαφαρίκα να ακολουθούν. Ο Γιώργος Κοινωνάς, ο Ζώρας, ο Τρίγκας και ο Δημήτρης Τσακατσώνης με τον Σιαφαρίκα στην 5η θέση ακολούθησαν στην 2η ειδική, για να ανέβει στην κορυφή ο Τρίγκας στην 3η ειδική, με τους Κοινωνά, Σιαφαρίκα και Μιχάλη Ντουζένη να ακολουθούν. Στην 4η ειδική, ο Σιαφαρίκας κέρδισε τον Κοινωνά με τον Καράμπελα, τον Τρίγκα, τον Ντουζένη και τον Ηλία Κυρικλή στην πρώτη του εμφάνιση με δίχρονη μοτοσυκλέτα.

Συνεχίζοντας, κερδίζει ο Σιαφαρίκας άλλη μία ειδική, και ο Τρίγκας βρίσκεται πολύ κοντά του, με τον Ζώρα να ακολουθεί και τον Κοινωνά από κοντά. Στην 6η ειδική ήταν η σειρά του Καράμπελα να πάρει ειδική, του Τρίγκα να παραμένει 2ος, και του Κοινωνά να ακολουθεί. Ο Σιαφαρίκας είχε εδώ μία πτώση που τον άφησε πίσω για 11’’, παρ’ όλ’ αυτά, ανέκαμψε κερδίζοντας την τελευταία ειδική, και σημειώνοντας έτσι συνολικό ταχύτερο χρόνο κατά 0,816 από τον Γιάννη Τρίγκα. Έτσι, με τον Σιαφαρίκα πρώτο και τον Τρίγκα 2ο, ακολούθησαν οι Ζώρας, Κοινωνάς, Ντουζένης και Καράμπελας, με τον Τσακατσώνη, Γιώργος Μανωλίδη, Παναγιώτη Κακολύρη και Παναγιώτη Θερριό, να συμπληρώνουν την δεκάδα.

Ε1 – Κερδίζει ο Ζώρας


Με τους χρόνους που έκανε ο Αλέξης Ζώρας στην γενική κατάταξη, ήταν λίγο δύσκολο να μην φέρει την ΚΤΜ του στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της E1. Ακολούθησε με μία KTM πάλι ο Γιώργος Μανωλίδης με διαφορά 58’’ ο οποίος όσο κυλούσε η μέρα μείωνε την διαφορά του στις ειδικές. Ακολούθησε ο Παναγιώτης Κακολύρης με μία Yamaha WR με συνολική διαφορά στα 1:16’’ ενώ πλησίασε σημαντικά τον Μανωλίδη, από τον οποίο πήρε και μία ειδική. Ο Παναγιώτης Καδόγλου με άλλη μία Yamaha ακολούθησε με τον Μιχάλη Προβιά με ΚΤΜ να ακολουθεί. Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου έκλεισε την εξάδα.

Ε2 – Απειλεί ο Τρίγκας


Οι μάχες μεταξύ των δύο διεκδικητών της κατηγορίας είχαν ανάψει από την γενική κατάταξη. Σώμα με σώμα όλη μέρα, τόσο ο πολυπρωταθλητής Βασίλης Σιαφαρίκας με με Honda που επέστρεψε στην E2 όσο και ο Γιάννης Τρίγκας που επανήλθε στους αγώνες με Yamaha, πάλεψαν με νικητή τελικά τον Σιαφαρίκα, για μόλις 0,816’’.  Τρίτος ακόμη ένας μαχητής, ο Γιώργος Κοινωνάς με Suzuki με 9’’ διαφοράς ενώ ο περσινός πρωταθλητής, Δημήτρης Τσακατσώνης, με KTM, ήρθε 4ος. Στην 5η θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Θερριός με Yamaha ενώ την εξάδα έκλεισε ένας νέος φέρελπις αναβάτης, ο Πολ Νικολάου με KTM.

E3 – Δυνατός ο Καράμπελας


Η ταχύτητα και σταθερότητα του Κίμωνα Καράμπελα που τερμάτισε στην 1η θέση της E3 με μία Honda 480 ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, η 2η θέση του Ηλία Κυριλή, περσινού πρωταθλητή της Junior, με 1:12’’ διαφοράς, στην πρώτη του εμφάνιση με δίχρονη Beta RR 300 και μία μεγάλη πτώση στην 6η ειδική, θα μας αφήσει με ένα ερωτηματικό μέχρι τον επόμενο αγώνα.
Τρίτος τερμάτισε ο Θανάσης Παπαδημητρόπουλος με Gas Gas με τον Αργύρη Χασιώτη – KTM , τον Γιάννη Σεβαστόπουλο με Gas Gas και τον Μανώλη Παπαδημητρόπουλο με Gas Gas να κλείνουν την εξάδα.

EN – Ταχύτατος Ντουζένης


Οι χρόνοι του Μιχάλη Ντουζένη τον τοποθετούσαν όλη μέρα ψηλά στην γενική κατάταξη κι έτσι ήταν αδύνατο να μην κερδίσει την κατηγορία των νέων αναβατών. Ο Κωστάκη Φόγερτ και ο Θεόδωρος Πολυχρόνης συμπλήρωσαν την κατηγορία και έδειξαν ότι δυστυχώς δεν έχουμε φέτος άλλο φυτώριο αναβατών στο πρωτάθλημα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι αν υπήρχε συμμετοχή και από την ταυτόχρονη διεξαγωγή του πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδος θα είχαμε περισσότερους αναβάτες.

ES – Επιστροφή Τουμπανιάρη


Αυτή τη φορά, η κατηγορία των βετεράνων είχε μία συμμετοχή που απουσιάζει χρόνια από τους αγώνες, του έξι φορές πρωταθλητή Ελλάδος, Δημήτρη Τουμπανιάρη - KTM. Ο Τουμπανιάρης αν και οδηγάει αραιά, πίεσε και κέρδισε σε μία ειδική τον περσινό πρωταθλητή Μανώλη Νανάκο – KTM αλλά ήταν τελικά ο Νανάκος που κέρδισε με διαφορά 17’’. Τρίτος τερμάτισε ο Θεόδωρος Αντωνιάδης – Beta με διαφορά 4’’ από την 2η θέση ενώ ο Απόστολος Βάλης  - KTM ο Δημήτρης Χελιώτης – Works και ο Χάρης Δημόπουλος – KTM συμπλήρωσαν την εξάδα

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 20:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon