.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 10:24

Test – Honda SH 150 Esp 2013

Το καλό, καλύτερο!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Η τελευταία έκδοση του SH 150 είναι πιο φιλική προς τον χρήστη αλλά και προς το περιβάλλον. Με τον κινητήρα Esp (enhaged Smart Power) από το PCX, σβήνει στα φανάρια και σέβεται τον αέρα που αναπνέουμε!

Οικολογική συνείδηση

Προφανώς έχετε σταματήσει σε κάποιο φανάρι, με την εξάτμιση μίας μοτοσυκλέτας ή ενός μεγάλου scooter, να σας στέλνει τα καυσαέρια κατευθείαν στο κράνος. Η αίσθηση της ατμόσφαιρας γίνεται αποπνικτική και ψάχνουμε χώρο για να περάσουμε στην άκρη, ενώ,  από την άλλη, φανταστείτε στο φανάρι να ήταν όλα τα οχήματα σβηστά. Τι ηρεμία!
Η Honda με το νέο SH 150 περνάει στην επόμενη εποχή της μοτοσυκλετιστικής μετακίνησης, αφού ο κινητήρας που χρησιμοποιεί, σκέφτεται και σβήνει, όταν περάσουν τρία δευτερόλεπτα αδράνειας! Το σύστημα αυτό, το eSP – Enhaged Smart Power, χρησιμοποιείται στο μικρότερο σκούτερ της Honda, PCX και μέσω αισθητήρων, διαπιστώνει ότι βρίσκεσαι σταματημένος, και σβήνει τον κινητήρα. Στην αρχή ψάχνεις να βρεις γιατί έσβησε και κάποιος που δεν γνωρίζει την ύπαρξη του συστήματος, θα κινηθεί στον μηχανικό του για φτιάξιμο! Ωστόσο, το άνοιγμα του γκαζιού, δίνει ζωή άμεσα στον κινητήρα, τόσο γρήγορα που προλαβαίνεις να επιταχύνεις με μία πολύ μικρή υστέρηση στην αρχή. Η αμεσότητα στην επανεκκίνηση είναι εκπληκτική και η Honda φαίνεται πως έκανε εξαιρετική δουλειά, τοποθετώντας μία μικρή “μίζα”, στα έγκατα του κινητήρα, δίπλα στον στρόφαλο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χρονικό κενό  από τη στιγμή που το SH είναι σβηστό, μέχρι την στιγμή που γυρνάς το γκάζι και ξεκινά από το σημείο που έχεις σταματήσει. Αν θα κουραστεί το σύστημα σε κάθε σταμάτημα, σε κάθε φανάρι; Όχι, δεν έχει άμεση σχέση με την κανονική μίζα, κι έτσι, μπορεί να δουλεύει ασταμάτητα, αφού γι’ αυτό τον τρόπο λειτουργίας σχεδιάστηκε άλλωστε! Και αν δεν θες να το χρησιμοποιείς; Μπορείς να απενεργοποιήσεις το σύστημα από τον διακόπτη του, στην δεξιά πλευρά του τιμονιού, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.

Βελτιώσεις παντού

Το νέο SH 150eSP άλλαξε οπτικά. Τα πλαστικά του κάτω από το τιμόνι είναι νέα, διαθέτει καινούριας σχεδίασης μπροστινό τμήμα με την χαρακτηριστική γρύλια να έχει μεταφερθεί στο… ράφι και τα φλας να βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στα νέα κρύσταλλα που σχεδιαστικά – ειδικά αν το δεις από το πλάι-, θυμίζουν το φωτιστικό σώμα του CBR 250R. Το κανονικό φανάρι βέβαια συνεχίζει να βρίσκεται στο τιμόνι, αλλά η οφθαλμαπάτη είναι πολύ καλή και το αποτέλεσμα, όμορφο. Σχεδιαστικά το SH παραμένει στο ίδιο στυλ με τα παλαιότερα μοντέλα, αλλά με μικρές πινελιές καταφέρνει να είναι σύγχρονο ενώ ταυτόχρονα είναι ποιοτικό και βελτιωμένο σε σημεία. Διαθέτει μία μαγνητική κλειδαριά η οποία ασφαλίζει τον κεντρικό διακόπτη για κλοπή, δίπλα του βρίσκεται διακόπτης που με το πάτημα του ανοίγει ηλεκτρικά η σέλα, και δεν απαιτείται να βγάλεις τα κλειδιά για να την ανοίξεις. Το χρήσιμο άγκιστρο παραμένει στην θέση του αλλά έχει βελτιωθεί ο χώρος στο πάτωμα, και ο αναβάτης κινείται πιο άνετα. Βελτιωμένος είναι και ο χώρος κάτω από τη σέλα, αφού πλέον χωράει ένα κράνος full face σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα που φιλοξενούσαν μόνο γάντια και αδιάβροχα. Η μπαγαζιέρα παραμένει, ενώ άλλαξαν οι τροχοί, από πεντάκτινοι, σε δεκάκτινους.

Φιλική συμπεριφορά

Η ποιότητα στην οδήγηση φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην άνετη σέλα του. Οι διακόπτες, το όμορφο πάνελ, τα πλαστικά του, όλα είναι πολύ προσεγμένα και καλοφτιαγμένα. Ο μπορντό χρωματισμός φανερώνει τις γραμμές του αν και οι περισσότεροι θα επιλέξουν ένα μαύρο ή λευκό – φαίνεται όμως πως το μπορντό ξεχωρίζει και εμάς μας άρεσε αρκετά. Το δύσκολο είναι να το ξεχωρίσεις από το παλιό μοντέλο, αν και ο προσεκτικός κάτοχος SH θα ανακαλύψει αμέσως ότι αυτό είναι το νέο μοντέλο. Ο κινητήρας του αποδίδει γραμμικά και τα 15 άλογα που ανακοινώνει η Honda φαίνεται ότι είναι αρκετά τόσο για να του δώσουν καλές επιταχύνσεις μέσα στην πόλη, όσο και για να σε κινήσουν με ταχύτητες μέχρι τα 125 χ.α.ω. στο κοντέρ, που είδαμε εμείς, σε μικρής κλίσης κατηφόρα. Το σημαντικό είναι πως μπορείς να κινείσαι συνεχώς με ταχύτητες κοντά ή και παραπάνω από τα 100 χ.α.ω. ανακαλύπτοντας ότι δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο κυβισμό. Θα δεις διαφορά βέβαια από τα 200άρια του ανταγωνισμού – κυρίως μετά τα 50 χ.α.ω. μιας και το SH μέχρι αυτά τα χιλιόμετρα, πετάγεται άνετα μπροστά, αλλά η ουσία είναι ότι είναι φιλικό, βολικό και λειτουργικό. Η σταθερότητα είναι υποδειγματική μέχρι τα χιλιόμετρα της τελικής του, και οι αναρτήσεις αλλά και το νέο πιο άκαμπτο πλαίσιο, κρατούν το SH στην πορεία του άριστα. Στις χαμηλές ταχύτητες θα κινηθεί καλύτερα με δύο επιβαίνοντες στην σέλα, αφού χωρίς βάρος, τα αμορτισέρ φαίνονται λίγο σκληρά λόγω του sport χαρακτήρα. Το σύστημα Esp θα κάνει τη διαφορά σε κάθε σημείο που θα σταματάς, και θα προσφέρει εκτός από μείωση ρύπων, και ηρεμία στον αναβάτη του.

Κορυφή στην κατηγορία

Όταν έρθει η ώρα για να σταματήσεις, θα αναρωτηθείς γιατί κάποιες μοτοσυκλέτες δεν διαθέτουν τόσο καλό σύστημα ABS, όπως αυτό του SH, που λειτουργεί χωρίς να το καταλαβαίνεις, και σε σταματάει με ασφάλεια σε κάθε γλιστερό οδόστρωμα. Δεν θα λέγαμε όχι φυσικά και στο συνδυασμένο σύστημα φρένων, αλλά κάτι τέτοιο δεν παρέχεται στο νέο SH.  Το νέο SH 150eSP εισάγεται στην Ελλάδα με το με σύστημα φρένων ABS, ενώ δεν υπάρχει έκδοση που να συνδυάζει το ABS με το σύστημα CBS (Combine Braking System) που επίσης διατίθεται (αλλά δεν εισάγεται). Επίσης, θα το δούμε μόνο σε έκδοση 150 κυβικών αφού το 125 αποφασίστηκε να μην εισαχθεί τελικά, κάτι που μας φαίνεται απολύτως λογικό. Και όσο για την τιμή του; Παραμένει στα πρότυπα του παλιού που αντικαθιστά, στα 3.690euro, αλλά η ποιότητα και η ασφάλεια σε συνδυασμό με την οικονομία καυσίμου και την ηρεμία που προσφέρει ο νέος κινητήρας, στο τέλος αποτιμώνται σωστά, για ένα scooter που βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 150i
ντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 3.690
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 153
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58x57.8mm
Συμπίεση 11:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/6AH
Γεννήτρια 300W
Μετάδοση Αυτόματη
Τελική σχέση Μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,030
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1,230
Μεταξόνιο (mm) 1,340
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος (mm) 85
Ύψος σέλας (mm) 799
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg) 135
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 33mm, διαδρομή τροχού 89mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 83mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 100/80–16 (50P)
Πίσω 120/80–16 (60P)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS ή συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS ή συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Μέγιστη ιπποδύναμη 15/8,500min
Μέγιστη ροπή 1,43/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 10:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda PCX 150 2012 Αποστολή στην Ισπανία - Honda NSS 300 Forza »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon