.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 10:47

BMW Motorrad - Ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία

Μια αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων της BMW αφορά μαρσπιέ που μπορούν να ρυθμιστούν σε διαφορετικές θέσεις με μια απλή κίνηση με το χέρι.

Η δυνατότητα προσαρμογής των μαρσπιέ σε διάφορες θέσεις είναι ένα προσόν που συνήθως συναντάμε σε σπορ μοτοσυκλέτες και σχεδόν πάντα προϋποθέτει την αντικατάσταση των εργοστασιακών κομματιών με πολυρυθμιζόμενα - με το αζημίωτο πάντα.

Στη νέα πατέντα που φέρεται να έχει καταθέσει η BMW Motorrad παρουσιάζεται μια διάταξη ρυθμιζόμενων μαρσπιέ αναβάτη που δεν απαιτούν χρήση εργαλείων για την αλλαγή της θέσης τους, καθώς οι Γερμανοί προτείνουν μια λύση τόσο απλή που απορούμε γιατί κανείς να μην την έχει σκεφτεί ως τώρα.

bmw brevetto pedane 3.jpg

Το μαρσπιέ εδράζει στη βάση του πάνω σε έναν οριζόντιο οδηγό, κλειδώνοντας στο κάτω μέρος της σε έναν δεύτερο οδοντωτό οδηγό. Δύο βίδες το συγκρατούν στη θέση του πακτώνοντάς το σταθερά στο πάνω μέρος του, ενώ κάτω διαθέτει έναν πείρο-ασφάλεια που κουμπώνει με τις εσοχές της οδοντωτής επιφάνειας.

Αφαιρώντας με το χέρι αυτόν τον πείρο το μαρσπιέ μπορεί να ολισθήσει οριζόντια κατά μήκος του πάνω οδηγού, έτσι ο αναβάτης απλά το φέρνει στη θέση που επιθυμεί και πιέζει ξανά τον πείρο για να ασφαλίσει εκεί.

Πρόκειται για μια απλούστατη διάταξη που απαιτεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να ρυθμιστούν τα μαρσπιέ σε διάφορες θέσεις κατά μήκος, τόσες όσες οι εγκοπές στη κάτω μέρος της βάσης του μαρσπιέ. Η διαφορά της από τα γνωστά after market συστήματα ρυθμιζόμενων μαρσπιέ που συναντάμε στην αγορά - ή το μειονέκτημα αν προτιμάτε - είναι πως η ρύθμιση γίνεται μόνο κατά μήκος, στον διαμήκη άξονα, και όχι και καθ' ύψος όπως επιτρέπουν κατά κόρον οι υπάρχουσες λύσεις της αγοράς.

bmw brevetto pedane 4.jpg

Στο κείμενο της πατέντας η BMW μιλά για ένα ρυθμιζόμενο σύστημα μαρσπιέ που προορίζεται για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ωστόσο δε γίνεται κανένας λίγος για τη συνδεσμολογία των ποδωστηρίων (λεβιέδων) φρένου και ταχυτήτων που σαφώς επηρεάζονται από την οριζόντια μετακίνηση του μαρσπιέ. Εκτός αν μιλάμε για δίκυκλα που λειτουργούν στη λογική των σκούτερ, δηλαδή χωρίς χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με συμπλέκτη και το πίσω φρένο στην αριστερή μανέτα του τιμονιού.

Από τη άλλη, η προσαρμογή των λεβιέδων φρένου και ταχυτήτων σε αυτή τη διάταξη δεν ακούγεται ιδιαίτερα περίπλοκη, κάτι που θα σήμαινε πως εύκολα η BMW θα μπορούσε να ενσωματώσει αυτή τη λύση σε πολλές μοτοσυκλέτες της γκάμας της, θερμικές και ηλεκτρικές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 10:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon