.
Κατηγορία Suzuki
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 12:01

Test - Suzuki GSX-S 1000 - 2015 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Όση naked χρειάζεσαι

 

Του Thierry Sarasyn

Πολλή δουλειά έχει πέσει εκεί στη Suzuki, από τη μία η επιστροφή της στα MotoGP και από την άλλη το νέο της γυμνό, GSX-S 1000. Σε εποχές όπου ακόμη και οι τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτες αγγίζουν την υπερβολή, η απάντηση της Suzuki είναι μια μοτοσυκλέτα πιο αφαιρετική. Θα μπορούσε να είναι αυτή η συνταγή της επιτυχίας;

Όπως θα έπρεπε να είναι


Κι ενώ όλοι περίμεναν την παρουσίαση του νέου GSX-R 1000, η Suzuki κάνει την ανατροπή παρουσιάζοντας πρώτα το S. Το οποίο S βασίζεται στο παλαιότερο Κ5 του 2005. Εκείνο το Κ5 όμως ήταν μια μοτοσυκλέτα που μπορούσες να βάλεις κατ’ ευθείαν σε race mode, ενώ το GSX-S όχι. Με τους 144 ίππους του δεν είναι τόσο δυνατό όσο, για παράδειγμα, το KTM Super Duke R ή το BMW S1000R.Ούτε και διαθέτει τα hi-tech ηλεκτρονικά των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του. Βέβαια, στον αντίποδα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το GSX-S διαθέτει όλα ακριβώς τα ηλεκτρονικά που χρειάζεται μία naked μοτοσυκλέτα, κρατώντας στο επίκεντρο την επιτάχυνση και τη διασκεδαστική οδήγηση. Το GSX-S λοιπόν δεν διαθέτει ούτε quick shifter, ούτε wheelie control (ευτυχώς!). Διαθέτει ένα προαιρετικό ABS και traction control τριών επιλογών. Η υψηλότερη ρύθμιση είναι και η πιο σπορ, ενώ η χαμηλότερη προορίζεται για οδήγηση υπό βροχή. Driving modes δεν υπάρχουν, έτσι δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα στη βροχή. Δεν είναι και τόσο τραγικό βέβαια αυτό, στην ουσία το μόνο που χρειάζεσαι όταν οδηγάς υπό βροχή ή με χαμηλές ταχύτητες είναι προσοχή στην απόκριση του γκαζιού. Ξεκαθαρίζει δηλαδή ότι απευθύνεται σε αναβάτες που θέλουν να έχουν αυτοί τον έλεγχο, και όχι τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ιαπωνικός ανταγωνισμός

Το GSX-S προσομοιάζει περισσότερο με τον Ιαπωνικό ανταγωνισμό του, όπως το Kawasaki Z1000 ή το Honda CB 1000, ιδιαίτερα στο δεύτερο. Και διαθέτει έναν εξίσου καταπληκτικό κινητήρα με μεγάλη διαδρομή εμβόλων. Η Suzuki δάμασε τα γονίδια του R, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα του S, προσδίδοντας στο GSX-S έναν πιο ήπιο χαρακτήρα με πολλή εκμεταλλεύσιμη δύναμη μεταξύ 2.000 και 6.500 στροφών. Τότε είναι που έρχεται όλη η χαρά, που σε πετάει πίσω και κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά. Στην υψηλότερη ταχύτητα το S έχει ακόμη δύναμη να δώσει. Το πόσο γρήγορα πηγαίνεις μπορείς να το διαβάσεις άνετα στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, αυτό είναι σίγουρο, αφού η μύτη σου θα απέχει μόλις δύο εκατοστά από τον ταχογράφο! Αυτό είναι το πρόβλημα με τις γυμνές μοτοσυκλέτες, σε αναγκάζουν να σκύβεις πολύ. Τις υπόλοιπες πληροφορίες, αν και διαθέσιμες, δεν είναι και τόσο εύκολο να τις βρεις εκεί.

Όση χρειάζεσαι

Οι πολύ υψηλές ταχύτητες δεν είναι το φόρτε του GSX-S 1000, όσο η επιτάχυνση. Η στάση οδήγησης είναι χαλαρή, και τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο όσο μια όμορφη naked μοτοσυκλέτα και οι δρόμοι της Ισπανίας μια ηλιόλουστη μέρα, οπότε και έγινε η παρουσίασή του. Σίγουρα υπάρχουν γρηγορότερες μοτοσυκλέτες, είτε το πιστεύετε είτε όχι όμως, τα 144 άλογα είναι υπεραρκετά για μια τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτα. Και ναι, υπάρχουν ελαστικά με καλύτερο κράτημα από τα Dunlop Sportmax D241, όμως το traction control δεν επενέβη ούτε μία φορά. Φρένα, σούζες, επιτάχυνση, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτό που θέλεις να κάνεις.

Τα φρένα στην αρχή τους δεν είναι τόσο σκληρά, καθώς πιέζεις την μανέτα όμως έχεις όση ακριβώς δύναμη χρειάζεσαι. Το δυνατό φρενάρισμα έχει την πλάκα του όταν πρόκειται για σπορ οδήγηση, αλλά είναι λιγότερο διασκεδαστικό όταν οδηγάς σε καταιγίδα, σε σχέση με το ABS. Με πιο σκληρή ανάρτηση θα ήταν ίσως προτιμότερη για πιο σπορ οδήγηση ή για τους βαρύτερους αναβάτες, όμως ακόμη κι έτσι, η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ καλή, παρά το «στύψιμο» που κάναμε στο GSX-S κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Η απόσταση των υποποδίων θα μπορούσε επίσης να είναι μικρότερη και αν συνυπολογίσουμε και την έλλειψη ικανοποιητικής προστασίας από τον αέρα, τότε έχουμε σουμάρει τα αρνητικά του.

Τίμια επιλογή


Η Suzuki δημιούργησε ένα πολύ δυνατό πακέτο, εφαρμόζοντας την λογική όπου χρειάζεται. Το traction control ρυθμίζει εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού, και γενικώς τίποτα πάνω σε αυτή τη μοτοσυκλέτα δεν είναι περίπλοκο. Η νέα GSX-S 1000 σου δίνει την αίσθηση της καθαρόαιμης οδήγησης, για αρκετούς αναβάτες, προσφέρει ακριβώς ό,τι χρειάζονται. Η τιμή του είναι πιο προσιτή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και ανέρχεται στα 12.995euro, ενώ υπάρχει και η επιλογή του GSX-S 1000F για όσους θέλουν κάτι πιο ταξιδιάρικο. Και τέλος να σημειώσουμε ότι ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Κ5 GSX-R 1000 πάνω στον οποίο βασιστηκε το GSX-S 100, έπειτα από δέκα χρόνια στην παραγωγή παραμένει άριστος, τόσο από πλευράς δυνατοτήτων, όσο και αξιοπιστίας. Εν κατακλείδι, αν πιστεύετε ότι το νέο GSX-S 1000 είναι απλώς ένα GSX-R 1000 του 2005 με διαφορετική θέση και περισσότερα ηλεκτρονικά, πέφτετε μέσα. Ειδικά, αν αφαιρέσετε όλα τα αρνητικά του GSX-R από την καθημερινή κίνηση στην πόλη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης
Μοντέλο GSX-S 1000 2015
Τιμή 12.995euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 73,4x59
Συμπίεση (:1)  12,2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση   Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση  Γρανάζια - αλυσίδα
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα σχέση 1,553 (73/47)
Τελική σχέση 2.588 (44/17
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο δύο δοκών τύπου D
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 100
Μεταξόνιο (mm) 1.460
Ύψος σέλας (mm) 815
Συνολικό ύψος (mm) 1080
Μήκος (mm) 2115
Απόσταση από έδαφος (mm) 145
Πλάτος (mm) 795
Βάρος (kg)   209 (207 χωρίς ABS)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα KYB διαμέτρου 43mm / διαδρομή 120mm /  Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Μονό αμορτισέρ KYB / Διαδρομή τροχού 135mm / Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου σε 7 θέσεις
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70ZR17M/C (58W) Dunlop D214
Πίσω  190/50ZR17M/C (73W) Dunlop D214
   
Φρένα  
Μπροστά Δυο δίσκοι διαμέτρου 310mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω  Δίσκος 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Εξοπλισμός  
  Traction Control, ABS, Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου / ρεζέρβας, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, επιλεγμένης σχέσης, δύο μερικοί χιλιομετρητές με ένδειξη κατανάλωσης
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  144 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kg /σαλ)  10,6 / 9.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 11:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki GW Inazuma 250 Test - Suzuki GSX-S 1000 ABS 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon