.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 10:16

Test – Ducati Hypermotard 820 SP 2013

 

 Επαναστάτης με αιτία

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Γιώργος Παπασταύρου

Ξεκινάς τη μέρα σου με τζίν παντελόνι και ελαφρύ jacket μέσα στην κίνηση της πόλης, “παίζεις” στα φανάρια, ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, πηγαίνοντας στη δουλειά σου, και το μεσημέρι αλλάζεις σε δερμάτινη φόρμα και ξύστρες/μπότες, και ξεχύνεσαι σε όποια πίστα βρεις, “παίζοντας” με το χρονόμετρο. Η διάθεση μεταμορφώνεται, αγριεύει και γίνεται επιθετική, και το νέο Hypermotard 820 SP σου αποδεικνύει αυτό που ήξερες: Κάθε σου κέφι γίνεται πραγματικότητα, αν έχεις στα χέρια σου όλη την αγωνιστική τεχνολογία της Ducati, σε μία καθημερινή, ψηλή, μικρόσωμη και παιχνιδιάρα “Superbike”!

Παιχνίδι για αγωνιζόμενους


Γιατί βρεθήκαμε στην πίστα των Μεγάρων με το Hypermotard 820 SP; Μα το είπαμε και παραπάνω: Εκεί που κινείσαι ντριφτάροντας στην πόλη, παίζοντας και απολαμβάνοντας την βόλτα σου, βάζεις ολόσωμη φόρμα, πετάγεσαι μέχρι τα Μέγαρα και “ρίχνεις” και σε κάνα Superport 600! Το είδαμε να συμβαίνει με αναβάτη τον Γιώργο Παπασταύρου, επίσημου αναβάτη της Ducati EKO Team, ο οποίος, όντας ψηλός, ταίριαξε μια χαρά στο ψηλόσωμο Hypermotard 820 SP: “Είναι μία μοτοσυκλέτα εύκολη να την οδηγήσει κάθε αναβάτης στην πίστα, είτε είναι αγωνιζόμενος, είτε απλός αναβάτης track day. Στην πολλή πίεση, συμπεριφέρεται σαν μοτοσυκλέτα που ανήκει στην πίστα. Η απόδοση είναι πολύ γραμμική, η δύναμη έρχεται ομαλά κι έτσι μπορείς να ανοίξεις από νωρίς το γκάζι και να κάνεις ό,τι θες, χωρίς να σε φοβίσει.

Έχει πολλή δύναμη όμως, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, θέλει προσοχή. Όταν το πιέζεις, βλέπεις ότι μπορεί να γλιστρήσει ο πίσω τροχός από το γκάζι. Καλύπτει κάθε ανάγκη του αναβάτη σε στήσιμο, χωρίς να σου λείψει κάτι ουσιαστικά, ακόμη και αν έχεις αντίπαλο το χρονόμετρο.”
Ο Γιώργος γύρισε στα Μέγαρα στο 1:06:00’’, χωρίς να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση στις αναρτήσεις, ούτε να κοιτάξει τον αέρα στα ελαστικά, τίποτα. Απλά “έπαιξε” λίγο με το νέο Hypermotard SP, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, με μία μοτοσυκλέτα παραγωγής, όπως ήταν, με τα φλας, τους καθρέπτες, τα μαρσπιέ, όλα “μαμά”. Και πιστεύουμε ότι θα κατέβαζε κι άλλο χρόνο αν χρειαζόταν, απλά το θέαμα ενός Hypermotard να περνάει τα Supersport και Superbike – με τον κατάλληλο αναβάτη βέβαια, ήταν πολύ ωραίο. Ο ίδιος συμπλήρωσε αμέσως μετά: “Μου άρεσε πάρα πολύ το μπροστινό του σύστημα, είναι στιβαρό και προοδευτικό στην λειτουργία του, μου παρέχει εμπιστοσύνη – φρέναρα στα ίδια σημάδια που έχω στην πίστα από την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, και ούτε που επηρεάστηκε. Τα φρένα δεν κουράστηκαν, το πλαίσιο δεν κούνησε καθόλου, απόλαυσα την οδήγηση στους γύρους που έκανα.”

 Το κακό παιδί

Το Hypermotard είναι το κακό παιδί για τους Ιταλούς, για το οποίο μπορείς να αφιερώσεις τόνους μελάνι και να γράφεις για την συμπεριφορά του σε κάθε διαδρομή. Με στροφές, χωρίς, με κακό ή καλό οδόστρωμα, με την αδρεναλίνη στα ύψη, αλλά και στα τάρταρα. Πάντα μπορείς να περάσεις καλά μαζί του, και αυτό, το έχουμε δει ξανά στα έξι χρόνια που το μοντέλο βρίσκεται στην παραγωγή. Όσοι επιθυμούν να ξεχωρίσουν με μία ατελείωτη σούζα, ένα δυναμικό ντριφτάρισμα, ένα οριακό endo και στρίψιμο με το πόδι “έξω”, στο Hypermotard, το βρήκαν. Μόνο που τώρα, το κακό παιδί, ανδρώθηκε, έγινε πιο ποιοτικό, πιο χαρισματικό, πιο όμορφο από ποτέ, αλλά και πιο σύγχρονο στα θέματα ασφάλειας. Το νέο Hypermotard 820 SP, είναι έτοιμο να κάνει την επανάστασή του όπου, όποτε, και όταν χρειαστεί, και διαφέρει και σημαντικά από τα υπόλοιπα αδέλφια του. Τι αλλάζει με το νέο Hypermotard; Η Ducati αντικατέστησε τον αερόψυκτο διβάλβιδο κινητήρα των 803 κυβικών που είδαμε στο Hypermotard 796 με τον νέο Testastretta 11° και 821 κυβικών, και απόδοσης 110 ονομαστικών ίππων. Για να έρθουν τα περισσότερα κυβικά, το έμβολο παρέμεινε ίδιας διαμέτρου στα 88mm αλλά η διαδρομή του αυξήθηκε στα 67,5mm από 66.

Η απόδοση ανέβηκε στα 110 άλογα στις 9.250σ.α.λ. από 81 στις 8.000σ.α.λ. και για να γίνει πιο κατανοητή η αύξηση, αρκεί να ξέρουμε ότι το νέο Hyperstrada αποδίδει περισσότερο και από το προηγούμενο αερόψυκτο Hypermotard 1098, με τους 95 ίππους στις 7.500σ.α.λ.! Ψεκασμό είχαμε και στο παλαιότερο μοντέλο, αλλά στο νέο 820 συναντάμε Ride by Wire σύστημα ελέγχου, αντί για ντίζα. Ο συμπλέκτης επίσης δεν είναι APTC, αλλά μονόδρομος με υποβοήθηση – όπως του 1199 Panigale (στο τελευταίο είναι υδραυλικός βέβαια…). Στο κιβώτιο ταχυτήτων, παρέμεινε ίδια η πρωτεύουσα μετάδοση, με τις σχέσεις να αλλάζουν και να είναι ελαφρώς πιο μακριές, κι έτσι, μία από τις βασικές διαφορές στην οδήγηση έρχεται από τα διαφορετικά γρανάζια της τελικής μετάδοσης. Το 796 χρησιμοποιούσε 41 δόντια πίσω, έναντι των 45 του 820, και ήταν αρκετά “μακρύ”, με αποτέλεσμα να είναι δύσχρηστο σε καθημερινές συνθήκες.

Παιδική χαρά

Όταν βρεθείς στην σέλα του Hypermotard 820 SP, σου έρχεται μία τρελή επιθυμία να αρχίσεις τους παλιμπαιδισμούς. Κάθεσαι επιθετικά, αρκετά ψηλά, στα 890 χιλιοστά – ούτε motocross να ήταν! – και σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε άνετα να ήταν 10-15% χαμηλότερο, ώστε να είναι πιο χρηστικό για τον μέσου ύψους αναβάτη, αλλά και να δείχνει κοντά στα 820 κυβικά του – τώρα φαίνεται πιο μεγάλο. Η θέση οδήγησης σε δυσκολεύει να ανέβεις, και εκτός αυτού, σε ρίχνει μπροστά, στο τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις περιθώρια να χαλαρώσεις, μιας και μπαίνεις κατευθείαν σε επιθετική διάθεση. Σε πιάνει αυτή η μανία και η τρέλα που δεν έχει επιστροφή, και θες να κινηθείς γρήγορα. Και ανακαλύπτεις ότι περνάς εν κινήσει ανάμεσα από τα αυτοκίνητα σαν να είναι σταματημένα, ενώ ταυτόχρονα οι γλιστερές στροφές της πόλης, αποτελούν το καλύτερο πεδίο για παιχνίδι με πλαγιολισθήσεις. Ανακαλύπτεις ότι οι αναρτήσεις του είναι σφιχτές, θέλουν πίστα για να δουλέψουν σωστά.

Το μπροστινό σύστημα που προέρχεται από το Panigale (!!) με την διάμετρο των 50mm, θέλει πίεση για να δουλέψει σωστά - νιώθεις την μοτοσυκλέτα να σε “χτυπάει” στην καθημερινότητα, και εκεί πρέπει να πιάσεις το κατσαβίδι και να το μαλακώσεις. Με τέσσερα κλικ πιο μαλακή απόσβεση συμπίεσης, τόσο μπροστά, όσο και πίσω, το SP συμπεριφέρθηκε πιο ομαλά, πιο προοδευτικά και ελεγχόμενα στις καθημερινές συνθήκες. Μαλάκωσε, έγινε πιο απολαυστικό και απόσβεσε κάθε ανωμαλία με άνεση. Αν δεν έχεις την διάθεση να ασχοληθείς και να ρυθμίσεις ανάλογα τις αναρτήσεις, τότε δεν θα “πάρεις” αυτό που μπορούν να σου δώσουν. Θα κουράζεσαι από τις ανωμαλίες, από τις λακκούβες, θα γλιστράς συνεχώς στα φρένα ή στο άνοιγμα του γκαζιού, και τελικά, ίσως με το απλό Hypermotard – που έχει 43άρι μπροστινό σύστημα και είναι γενικά πιο μαλακό, να νιώσεις πιο άνετα – μιας και θα έχεις γλυτώσει και αρκετά χρήματα!

 Στιβαρότητα και ποιότητα

Κι όμως, ενώ πηγαίνεις με 160χ.α.ω. στην Εθνική Οδό, διαπιστώνεις ότι παρά την ανύπαρκτη ζελατίνα, δεν “τρως ξύλο”, αφού με κάποιο μαγικό τρόπο προστατεύεσαι από τον αέρα – το φανάρι και η μάσκα, στέλνουν ομαλά τον αέρα στο σώμα, και τελικά δημιουργείται αεροδυναμική από το “πουθενά”.
Η ποιότητα κύλισης είναι όμως το μεγαλύτερο ατού που έχει το SP. Με όσα χιλιόμετρα και αν πηγαίνεις, είτε ταξιδεύεις με 140 – 160χ.α.ω., είτε το πιέζεις για να δεις την τελική του, - πάνω από τα 230χ.α.ω. στο κοντέρ ή ακόμη κάνοντας μία δίλεπτη βόλτα μέσα στα στενά της πόλης, ευχαριστιέσαι ποιότητα κύλισης. Ο κινητήρας δουλεύει ομαλά χωρίς κραδασμούς – λες και σε σπρώχνει ένα ηλεκτρικό και αθόρυβο μοτέρ από πίσω - το μόνο που σε ξενίζει εκείνη τη στιγμή είναι ο… ήχος της εξάτμισης, μιας και νομίζεις ότι έρχεται από ηχείο τοποθετημένο κάπου στο κάτω τμήμα της μοτοσυκλέτας. Κινητήρας, αναρτήσεις, ελαστικά, μετάδοση, όλα δουλεύουν σαν “ηλεκτρικά”, αθόρυβα, αφήνοντας τον αναβάτη να απολαμβάνει την βόλτα του.

Ο κινητήρας του είναι μοναδικός σε λειτουργία, απίστευτα γραμμικός, από τις πολύ χαμηλές στροφές, χωρίς να σκορτσάρει και να σε προβληματίζει. Η διαρκής άνοδος στροφών, απροβλημάτιστα, και η έντονη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό, σε βάζει στο σημείο να σκέφτεσαι τους κορυφαίους αναβάτες Supermotard, που ντριφτάρουν στις εξόδους των στροφών από το περίσσιο γκάζι. Με το Hypermotard, μπορείς να κυκλοφορείς όλη μέρα άνετα, χαλαρά, και όταν θελήσεις, να βρεις την στροφή που σε ενδιαφέρει, και να την στρίψεις με τον τροχό να προσπαθεί να σε προσπεράσει, και τα Pirelli Diablo Supercorsa SP, να ζεσταίνονται γρήγορα, αλλά να μοιάζουν ανήμπορα να αντισταθούν στο παιχνίδι. Και μόλις θελήσεις, θα κάνεις ατελείωτες σούζες με το Hypermotard 820 SP διαπιστώνοντας ότι, ο μπροστινός τροχός θα μπορούσε να ανήκει… στα αξεσουάρ!

 Δύναμη και έλεγχος

Η περισσότερη κατά 29 άλογα ανακοινώσιμη δύναμη μεταξύ παλιού και νέου Hypermotard, κατά 24 “στον τροχό”, μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο πιο καλά μπορεί να δουλεύει ένας σύγχρονος και πιο δυνατός κινητήρας, με πιο κοντή μετάδοση. Ο νέος κινητήρας αποδίδει 98,93 ίππους στο δυναμόμετρο, νούμερο εκπληκτικό για τον κυβισμό. Να σκεφτούμε ότι το KTM 990 SMT / Adventure, το Caponord 1200, το αερόψυκτο BMW, R 1200GS, αλλά και το Hypermotard 1100, έβγαζαν λιγότερα στον τροχό. Ο κινητήρας του 820 Hypermotard SP είναι γραμμικότατος από την αρχή της καμπύλης, ήρεμος, ομαλός, για να κινείσαι χαλαρά, και ροπάτος και δυνατός, όταν ανοίξεις όλο το γκάζι. Αλλά αυτή η δύναμη που σε κολλάει στη σέλα – εκεί νιώθεις ακριβώς το λόγο για τον οποίο είναι κατηφορική, αφού σε συγκρατεί- ελέγχεται πλήρως.

Το SP έχει όλα τα ηλεκτρονικά που συναντάμε στο Panigale: Στην επιλογή Race έχεις όλη την δύναμη, 110 ίππους, με γρήγορη απόκριση στο γκάζι, και το ABS ενεργοποιημένο μόνο στον μπροστινό τροχό, ώστε να μπορείς να πλαγιολισθήσεις άφοβα αν χρειαστεί ή να ελέγξεις το πίσω μέρος. Απίστευτη αίσθηση, η οποία ρύθμιση δίνει στον αναβάτη του SP την δυνατότητα γυρνάει με ένα ατελείωτο ντριφτάρισμα κάθε γειτονιά.

Στην δεύτερη επιλογή, “Sport”, έχεις πάλι όλη την απόδοση των 110 ίππων, αλλά με μειωμένη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Το ABS ρυθμίζεται αυτόματα στην επιλογή 2, με ενεργοποίηση και των δύο τροχών, ενώ εδώ επεμβαίνει και το Traction Control το οποίο περιορίζει την ολίσθηση του πίσω τροχού – ενώ έχεις και περιορισμό σηκώματος του πίσω τροχού - endo. Εδώ παίζεις λιγότερο, αλλά είναι πιο εύκολο να το χειριστείς, και να βάλεις την δύναμη στην άσφαλτο. Είναι και πιο ασφαλές, μιας και φρενάρεις απότομα και ενώ το μπροστινό σύστημα καρφώνεται στο έδαφος, ο πίσω τροχός δεν σου έρχεται στην πλάτη. Καταφέραμε όμως να το ξεγελάσουμε – πατώντας πολύ απότομα την μανέτα του φρένου – και κάναμε endo – μόλις μία φορά όμως.

 Μέτρια για τους μέτριους

Τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβαίνουν και δημιουργούν μία διαφορετική μοτοσυκλέτα για κάθε διαφορετικό αναβάτη. Κάθε επιλογή διαμορφώνει διαφορετικά την απόδοση, αλλά το πλαίσιο μπορεί να κουμαντάρει όποια διάθεση έχεις, το ίδιο και οι αναρτήσεις, αλλά και τα φρένα. Και αυτός ο δυνατός κινητήρας, είναι επίσης διαθέσιμος για ό,τι χρήση θες. Αρκεί να ρυθμίσεις την διάθεσή σου για οδήγηση, και να βρεις στο αριστερό κουμπί, την επιλογή που σου ταιριάζει περισσότερο. Και αν είσαι αναβάτης που αισθάνεται πιο άνετα με λιγότερους ίππους, αλλά θέλει όλο το πακέτο “SP”, ή οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, έχεις και την επιλογή “Wet”. Η απόδοση μειώνεται στους 75 ανακοινώσιμους ίππους, στην οποία ο κινητήρας ανεβάζει στροφές πιο ομαλά, με ακόμη πιο αργή απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Το Traction Control επεμβαίνει πολύ, και το ABS ρυθμίζεται στην επιλογή 3, με αποτέλεσμα να επεμβαίνει δυναμικά και στους δύο τροχούς – και ο πίσω τροχός δεν μπορεί να ανασηκωθεί κάνοντας endo – ανάποδη σούζα.

Όχι ότι θα σου λείψει το γκάζι βέβαια, αφού το προηγούμενο Hypermotard 796 έβγαζε 75 άλογα στον τροχό, ενώ το νέο 71 στο Wet!. Απλά, εδώ είναι πιο εύκολο για τον άπειρο χρήστη να το οδηγήσει με ασφάλεια, αφού η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού είναι ακόμη πιο αργή – πιο ασφαλής, ειδικά σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα. Αν όμως δεν σου φτάνουν αυτά, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ρυθμίσεις του Traction Control σε 8 διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα την εμπλοκή που επιθυμείς, και μετά να το αποθηκεύσεις στο menu. Και μετά να βάλεις ξανά το “Race” και να βγεις στο δρόμο, ψάχνοντας για “θύματα”.

 Προικισμένο με καλούδια

Το carbon μπροστινό φτερό, τα καπάκια εκκεντροφόρου από μαγνήσιο, καπάκια κίνησης εκκεντροφόρου από carbon, αλλά και οι χρωματισμοί σε λευκό και κόκκινο, δεν είναι οι μόνες διαφορές που συναντάμε στο SP, από το απλό μοντέλο. Καταρχάς, είναι η πρώτη φορά που έχουμε έκδοση SP στην μικρή Hypermotard, μιας και αυτό ήταν προνόμιο του μεγάλου, 1098 – τα δύο μοντέλα έχουν και παραπλήσιους χρωματισμούς.

Το νέο Hypermotard SP, όπως και το απλό, χρησιμοποιεί μπροστινό σύστημα της Marzocchi αλλά διαμέτρου 50mm, αντί για 43mm που φοράει το απλό (όπως στο 796), αλλά έχουμε σημαντικά αυξημένη διαδρομή, στα 185mm, 15mm από το απλό Hypermotard 820 (+20mm από το 796)! Την ίδια διάσταση μπροστινού συστήματος συναντούσαμε βέβαια στο προηγούμενο Hypermotard 1098, μόνο που εδώ, το σύστημα είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με σκληρής ανοδίωσης αλουμινένιες γλίστρες. Και ναι, είναι αυτό που συναντάμε στο 1199 Panigale S! Από το Panigale S προέρχονται άλλωστε και οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί της Marchesini, με τρεις ακτίνες (απλό Hypermotard-10, 796 - πεντάκτινους). Βασική διαφορά ανάμεσα στα μοντέλα, είναι και τα ελαστικά, αφού το SP φοράει τα εξαιρετικά Pirelli Diablo Supercorsa SP, σε αντίθεση με τα Pirelli Diablo Rosso ΙΙ του απλού 820 (796 - Pirelli Diablo Rosso).

Όσον αφορά στο αμορτισέρ, την θέση του Sachs που χρησιμοποιούσε το 796 και συναντάμε και στο απλό Hypermotard 820, έχει πάρει ένα αμορτισέρ της Ohlins, πλήρως ρυθμιζόμενο, με αυξημένη διαδρομή στα 175mm - 25mm περισσότερα από του απλού Hypermotard (150mm) και 34mm περισσότερα από το προηγούμενο, 796 (141mm)!
Διαφορές έχουμε όμως και στα φρένα, όπου συναντάμε νέους μεγαλύτερους δίσκους διαμέτρου 320mm από 305mm, αλλά και monoblock ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες, σε σχέση με τις απλές τετραέμβολες – πάλι ακτινικής τοποθέτησης του 796. Το σύστημα ABS της BOSCH 9MP είναι πλέον standard, ενώ στο παλιό μοντέλο δεν υπήρχε σύστημα αντιμπλοκαρίσματος. Το πίσω φρένο παραμένει ίδιο και η μόνη αλλαγή αφορά στο σύστημα ABS.

 Ο νεανίας

Ξαφνικά μετατρέπεσαι από ήρεμος και χαλαρός αναβάτης, σε έναν επιθετικό νεανία που ψάχνει να βρει το μέλλον τους δρόμους της πατρίδας. Το μέλλον σου όμως διαγράφεται ρόδινο αν είσαι επαναστάτης, με ή χωρίς αιτία, όπως είναι το νέο Hypermotard 820 SP. Με αυξημένη απόσταση σέλας – τιμονιού σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, με μαρσπιέ πιο μπροστά τοποθετημένα, η θέση οδήγησης είναι πιο όρθια, καλύτερη για καθημερινή χρήση. Έχει και μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 5 χιλιοστά, αλλά και μικρή διαφορά στο βάρος, - ελαφρύτερο κατά 4 κιλά από το απλό Hypermotard 820, στα 171kg. Έχει και αυξημένη αυτονομία καυσίμου, με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ από παλιά, στα 16 λίτρα από 12,4lt, αλλά και διαφορετική γωνία κάστερ, 25,5 από 24 μοίρες. Πιο σταθερό, πιο ευέλικτο, αλλά και πιο φιλικό γενικά.
Οι καθρέπτες έφυγαν από την άκρη του τιμονιού, όπου ήταν ανοιγόμενοι, και ανέβηκαν στο τιμόνι. Οι δύο εξατμίσεις κατέβηκαν από την ουρά στο πλάι δεξιά, εξαφανίζοντας το βάρος τους και βελτιώνοντας την αίσθηση οδηγικά.

Το μεγαλύτερο ύψος της μοτοσυκλέτας σε σχέση με την απλή Hypermotard, αλλά και οι διαφορετικού μήκους αναρτήσεις, δείχνουν τα θετικά τους στην πίστα. Το SP δεν βρίσκει κάτω όσο και να το ζορίσεις, και επιπρόσθετα, ανακαλύπτεις ότι κάνοντας γρήγορους γύρους, η μοτοσυκλέτα δεν επηρεάζεται από τυχόν ανωμαλίες του οδοστρώματος
Αλλά στο δρόμο, τα θετικά της πίστας, θα γίνουν αρνητικά: Το ύψος του, σε αναγκάζει να πατάς το ένα πόδι στα φανάρια, αλλά ανεβαίνεις τα πεζοδρόμια χωρίς να βρει κάτω η εξάτμιση. Και ο συμπλέκτης, σε προβληματίζει έντονα με την απότομη λειτουργία του – σαν διακόπτης run/off. Είναι δύσχρηστος, και θεωρούμε ότι είναι ένα πισωγύρισμα σε σχέση με τον υδραυλικό του 796, αλλά βέβαια, αν θες να βρεις πράγματα να σε ενοχλούν στο SP, μπορείς να εστιάσεις μέχρι και στο… πλαϊνό stand που ανοίγει δύσκολα.

 H καλύτερη Ducati ever

Η Ducati με το 820 Hypermotard SP προσφέρει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα που ακόμη και νεαροί που δεν θέλουν να κάνουν αγώνες, αλλά να κυκλοφορούν καθημερινά και να έχουν συνέχεια επαφή με την μοτοσυκλέτα, και να δοκιμάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην πίστα τις δυνατότητές τους, θα μπορούσαν να την επιλέξουν. Έχει για την καθημερινότητα και ένα ακόμη ατού: Το service κάθε 15.000 χιλιόμετρα και την ρύθμιση βαλβίδων κάθε 30.000χλμ. Αλλά η ερώτηση είναι αν αξίζει τα 15.490euro που κοστίζει, αφού σε αυτά τα χρήματα θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει μία καινούρια superbike για να πηγαίνει στην πίστα. To Hypermotard 820 SP όμως θα είναι πιο χρηστικό παντού, και εξίσου ευχάριστο και ανταγωνιστικό στην πίστα. Αν αξίζει τα χρήματά του; Είναι σίγουρα ακριβούτσικο, ειδικά αν το συγκρίνεις με την απλή έκδοση του Hypermotard 820, που ξεκινάει στα 11.990euro. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι το Hypermotard 820 SP είναι μοναδική μοτοσυκλέτα στην αγορά, χωρίς ανταγωνισμό ούτε στην ποιότητα, ούτε στις επιδόσεις, ούτε σε εξοπλισμό και φυσικά ούτε σε εμφάνιση.

Είναι μία γνήσια Hyperrmoto, φτιαγμένη για να εξιτάρει τις αισθήσεις και να σε βγάζει καθημερινά βόλτα με στυλ. Αν στο πρόγραμμά σου έχεις μόνο καθημερινές μετακινήσεις και γρήγορες βόλτες σε ορεινές διαδρομές, το απλό μοντέλο, που είναι και σημαντικά φθηνότερο θα σε καλύψει άνετα – και με το παραπάνω. Αν όμως θέλεις κάτι διαφορετικό, με το οποίο να μπαίνεις σε πίστες, να απολαμβάνεις ταχύτητα και σταθερότητα, αλλά και ασφάλεια, και να έχεις και τον μοναδικό χρωματισμό μαζί με τα κορυφαία αξεσουάρ, τότε το SP είναι αυτό που χρειάζεσαι. Και αν χρειάζεσαι και κάτι για να διαφέρεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι το Hypermotard 820 SP που έχει βγει. Όχι απλά γιατί είναι εκπληκτικά παιχνιδιάρικο, επιθετικό και δυναμικό σαν χαρακτήρας. Αλλά γιατί μεταφέρει συσσωρευμένη όλη την αγωνιστική εμπειρία και τεχνολογία της Ducati στην καθημερινότητα, σε ένα σύνολο που όντας εξοπλισμένο με την κορυφαία λέξη της μόδας, και βαμμένο με τα χρώματα του πολέμου, έρχεται για να σου αλλάξει μία για πάντα τη ζωή.

Διαφορές Hypermotard: 820 SP / 820 / 796

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τις διαφορές ανάμεσα στο Hypermotard 820, στο απλό και το SP, αλλά και στο προγενέστερο 796

Μοντέλο Hypermotard 820 SP (Hypermotard 820) Hypermotard 796
     
Κινητήρας    
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, αερόψυκτος
Κυβισμός 821.1cc 803cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 67,5 mm 88x66mm
Συμπίεση 12,8:1 11,5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με σώματα διαμέτρου 45mm ride-by-wire Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Siemens με σώματα διαμέτρου 45mm
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 2 σε 1 σε 2
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος  APTC υδραυλικός πολύδισκος 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61) 1.85:1 (33/61)
37/15 (2,466) 32/13 (2,461)
30/17 (1,764) 30/18 (1,666)
28/20 (1,4) 28/21 (1,333)
26/22 (1,181) 26/23 (1,130)
24/23 (1,043) 22/22 (1,000)
23/24 (0,958) 24/26 (0,923)
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/45 (3,000) Γρανάζια / αλυσίδα: 15/41 (2,743)
     
Πλαίσιο    
Γωνία κάστερ (μοίρες) 25,5 24
Μεταξόνιο 1505 (1500) 1455
Βάρος 171Kg (175kg) 167Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 16lt 12,4lt
     
Αναρτήσεις    
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 50mm (43mm), διαδρομή τροχού 185mm (170mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 43mm, διαδρομή τροχού 165mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Ohlins (Sachs), διαδρομή  175mm, πλήρως ρυθμιζόμενο Μονό αμορτισέρ της Sachs, διαδρομή  141mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
     
     
Φρένα    
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Ελαστικά    
Μπροστά Pirelli Diablo Supercorsa SP  (Pirelli Diablo Rosso II) 120/70 ZR 17 Radial tubeless 120/70 ZR 17
Πίσω Pirelli Diablo Supercorsa SP  (Pirelli Diablo Rosso II)  180/55 ZR 17 Radial tubeless 180/55 ZR 17
     
     
Επιδόσεις    
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές)  110hp / 9250σ.α.λ 81 / 8.000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές)  89 Nm / 7750σ.α.λ 7,7 / 6.250

Συγκριτικό Box Θεωρητικής τελικής ταχύτητας

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε συγκριτικά τις διαφορές στις σχέσεις του κιβωτίου μετάδοσης, αλλά και τις θεωρητικές ταχύτητες που μπορεί να βγάλει ο κάθε κινητήρας. Έχουμε ίδια δεδομένα, διάστασης τροχών και τα αποτελέσματα βγήκαν βάση των ίδιων στροφών περιστροφής, στις 9.500σ.α.λ. Η διαφορά ιπποδύναμης εδώ δεν παίζει ρόλο. Βλέπουμε ότι το κιβώτιο του 820 είναι πιο κοντό συνολικά, με αποτέλεσμα σε κάθε σχέση να έχουμε σημαντική διαφορά, όπως και στην τελική ταχύτητα.

Συγκριτικός πίνακας θεωρητικής ταχύτητας ανά σχέση κιβωτίου

  Hypermotard 820 Hypermotard 796   Hypermotard 820 Hypermotard 796 
   Σχέσεις κιβωτίου Σχέσεις κιβωτίου Θεωρητική ταχύτητα (km/h) Θεωρητική ταχύτητα (km/h)
Πρωτεύουσα σχέση 1,85 1,85    
1η σχέση 2,466 2,461 83,0 91,0
2η σχέση 1,764 1,666 116,1 134,4
3η σχέση 1,4 1,333 146,3 168,0
4η σχέση 1,181 1,13 173,4 198,2
5η σχέση 1,043 1 196,3 224,0
6η σχέση 0,958 0,923 213,8 242,6
Τελική μετάδοση 3 2,743    

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Hypermotard 820 SP
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή 15.490euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος
Κυβισμός 821.1cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 67,5 mm
Συμπίεση 12,8:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με σώματα διαμέτρου 45mm ride-by-wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 1 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61)
37/15 (2,466)
30/17 (1,764)
28/20 (1,4)
26/22 (1,181)
24/23 (1,043)
23/24 (0,958)
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/45 (3,000)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2.170mm
Πλάτος Δ.Α.
Ίχνος 104mm
Υψος Δ.Α.
Ύψος σέλας 890mm
Γωνία κάστερ (μοίρες) 25,5
Μεταξόνιο 1505
Βάρος 171Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 16lt
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 43mm, διαδρομή τροχού 185mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Sachs, διαδρομή  175mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Supercorsa SP 120/70 ZR 17
Πίσω Pirelli Diablo Supercorsa SP  180/55 ZR 17
   
Εξοπλισμός  
  Riding Modes, Power Modes, Ducati Safety Pack (ABS + DTC - Traction Control), RbW. Marchesini χυτοί αλουμινένοι τροχοί, αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής, carbon μπροστινό φτερό, καπάκια εκκεντροφόρου, ετοιμότητα για αντικλεπτικό σύστημα, θερμαινόμενα grip και navigation
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές)  110hp / 9250σ.α.λ
Ροπή εργοστασίου (Nm/στροφές)  89 Nm / 7750σ.α.λ
Ισχύς πραγματική (ίπποι/στροφές)  Race / Sport - 98,93, Wet - 71,16 / -
Ροπή πραγματική (χλγμρ/στροφές)  -
   

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Στο πρώτο δυναμοδιάγραμμα φαίνεται καθαρά η διαφορά των δύο κινητήρων, 820 και 796, με το πρώτο να απέχει περισσότερα από πραγματικά 24 άλογα. Στο δεύτερο δυναμοδιάγραμμα, παρουσιάζεται ο κινητήρας του 820 με μετρήσεις στο πρόγραμμα Race / Sport, όπου δεν υπάρχουν διαφορές στην απόδοση των 98,93 ίππων, και στο Wet, όπου φτάνει τους 71 ίππους. Να σημειωθεί ότι ο κινητήρας είχε μόλις 1500 χιλιόμετρα, και σύμφωνα με την Ducati, στα 5.000χιλιόμετρα έχει στρωθεί όσο πρέπει για να βγάλει την ιδανική απόδοση. Η δυναμομέτρηση έγινε στο power house, www.power-house.gr 

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 13:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Monster 696 ABS Plus 2013 Test - Ducati Streetfighter 848 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon