.
Κατηγορία Ασία
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 11:54

Kove 800X Pro - Silk Road: Ιράν (Υazd & Shiraz)

Του: Κωνσταντίνου Μητσάκη

Αποχαιρετώντας την γοητευτική Esfahan, η μαύρη KOVE 800X RPO ξεκίνησε μια ευθυτενή πορεία 323 χλμ. μέσα στην έρημο του Ιράν, με προορισμό την πόλη Yazd.

Για άλλη μια μέρα, το KOVE SILK ROAD κύλησε τους τροχούς του πάνω σ’ έναν άρτιο οδικό άξονα, με υποδειγματική σήμανση και ικανοποιητικές εξυπηρετήσεις (βενζίνη, φαγητό), ενώ με την άφιξή μου στην Yazd, η ασυγκράτητη KOVE 800X RPO είχε καταγράψει 4.360 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα, κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες ταξιδιού.

YAZD 4

Με οικοδεσπότη τον Αλί

Τριγυρνώντας στο κέντρο της Yazd σε αναζήτηση καταλύματος, “έπεσα” πάνω στο σύντροχο Αλί – μάλλον αυτός με εντόπισε! Μετά τις πρώτες συστάσεις, στην αναφορά της εθνικής μου καταγωγής ο νεαρός Ιρανός μού ζήτησε να τον ακολουθήσω. Αντί να με οδηγήσει όμως σε κάποιο ξενοδοχείο όπως του ζήτησα, με πήγε κατευθείαν στο σπίτι του!

Βλέπετε, ήταν αδιανόητο για τον Αλί να μην φιλοξενήσει (για 2 μέρες παρακαλώ) τον πρώτο Έλληνα που έβλεπε στην ζωή του!

Εκτός από τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματα της χώρας, τις εντυπώσεις του ιρανικού σκέλους του KOVE SILK ROAD «έκλεψαν» οι υπέροχοι κάτοικοι της ένδοξης περσικής γης. Από το πρώτο κιόλας ιρανικό χιλιόμετρο, με καλωσόριζαν στον τόπο τους άνθρωποι αφοπλιστικά ευγενικοί και φιλόξενοι, που σέβονταν και τιμούσαν τον ξένο επισκέπτη – αυτό και μόνο έφτανε για να αισθάνομαι ηρεμία και ασφάλεια.

YAZD 13

Τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα, με ξεναγό τον καλοσυνάτο Ιρανό γνώρισα την Yazd του μεταξένιου δρόμου, που υπήρξε το κέντρο του Ζωροαστρικού πολιτισμού. Η Yazd λογίζεται σήμερα ως η πιο αυθεντική ιστορική πόλη-περιοχή του Ιράν και είναι διάσημη για την αρχαία παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών της (είναι κτισμένες με λάσπη και τούβλα και διαθέτουν ημισφαιρικές οροφές και μικρούς ανεμόπυργους).

Ο Ζωροαστρικός ναός της φωτιάς, το Ζωροαστρικό νεκροταφείο (Πύργοι της Σιωπής), το ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο με τα σοκάκια της, το τζαμί Jameh, το παραδοσιακό κτίσμα Amir Chaghmagh, η φυλακή του Αλέξανδρου και το Μουσείο Νερού αποτέλεσαν τις σημαντικότερες στάσεις γνωριμίας με την Yazd του Αλί.

Πραγματικά την λάτρεψα την Yazd! Καλέ μου φίλε Αλί, σ’ ευγνωμονώ που μου άνοιξες διάπλατα το σπίτι και την καρδιά σου!

SHIRAZ 15

Στην πόλη των ρόδων και των αηδονιών

Διατρέχοντας το άγονο και αφιλόξενο οικοσύστημα της ιρανικής ερήμου, η KOVE 800X PRO προσέγγισε κατόπιν τη ρομαντική πολιτεία Shiraz (440 χλμ. νότια). Παρεμπιπτόντως, η άφιξή μου στην Shiraz (η οποία απέχει μόλις 300 χλμ. από τις ακτές του Περσικού κόλπου) σηματοδότησε την ολοκλήρωση της δίτροχης περιπλάνησής μου πάνω στο ίχνος του ιρανικού μεταξένιου δρόμου. Μετά από 4.800 συναρπαστικά χιλιόμετρα ταξιδιού, η απροβλημάτιστη KOVE 800X PRO θα ξεκινούσε από την Shiraz την επιστροφή για Ελλάδα.

Γενέτειρα των φημισμένων Περσών ποιητών του μεσαίωνα Hafez και Saadi, η Shiraz χαρακτηριζόταν από μια ιδιαίτερα ποιητική και ανάλαφρη ατμόσφαιρα, συνιστώντας έναν ακόμα ξεχωριστό προορισμό του Ιράν. Γνωστή κι ως «Πόλη των Ρόδων και των Αηδονιών», ιδρύθηκε τον 7ο π. Χ. στην νοτιοδυτική γωνιά της χώρας και βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 1.800 μ. στα υψίπεδα της οροσειράς Zagros. Εντυπωσιακά πέτρινα κάστρα (Arg-e Karim Khani), περίτεχνα τζαμιά (Nasir-al-Mulk, Valik Mosque), γαλάζιοι μιναρέδες, λουλουδιασμένοι κήποι, μαυσωλεία (Shah-e-Cheragh) και σκεπαστά παζάρια (Valik Bazar) διηγούνταν την πορεία της Shiraz μέσα στο χρόνο και την Ιστορία.

SHIRAZ 4

Τρεις αρχαιολογικοί θησαυροί

Και φυσικά, ήταν αδιανόητο να μην «προσκυνήσω» σε τρεις κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, απόλυτα ταυτισμένους με την ιστορική διαδρομή της Περσικής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή Νακς-ε-Ροστάμ (42 χλμ. βόρεια της Shiraz) βρίσκονταν λαξευμένοι –σε μια κάθετη βραχώδη πλαγιά– οι τάφοι των Βασιλέων Δαρείου Α΄, Ξέρξη, Αρταξέρξη και Δαρείου Β΄.

Οι Πασαργάδες (137 χλμ. βόρεια της Shiraz) περιλαμβάνονται από το 2004 στην λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των μνημείων της αρχαίας πόλης των Πασαργάδων, που θεμελιώθηκε το 546 π. Χ. από τον βασιλιά Κύρο και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας, κατείχε ο υποβλητικός βαθμιδωτός τάφος του Μεγάλου Βασιλέα Κύρου.

PERSEPOLIS 3

Ολοκληρώνοντας το δίτροχο οδοιπορικό στα άδυτα της αρχαίας περσικής Ιστορίας, βρέθηκα στον αρχαιολογικό χώρο της Περσέπολης (36 χλμ. βόρεια της Shiraz), που περιλαμβάνεται από το 1979 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην μυθική Περσέπολη, θωπεύοντας με τα μάτια της ψυχής μου τα εναπομείναντα μνημεία της εθιμοτυπικής πρωτεύουσα των Αχαιμενιδών, βρέθηκα να ταξιδεύω πίσω σε χαμένες αυτοκρατορίες και ένδοξες ελληνικές εκστρατείες. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό που περπάτησα στην Περσέπολη, εκεί που είχε βαδίσει πριν από 23 αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon