.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 12:22

WorldSBK 2024, 3ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Ο Alvaro Bautista, o Toprak Razgatlioglu και ο υπερβολικά τυχερός πρωτάρης Nicholas Spinelli.

Οι μετακινήσεις των Toprak Razgatlioglu στη BMW Motorrad και Jonathan Rea στη Yamaha, καθώς και το έξτρα βάρος που έχουν φορτωθεί φέτος οι Ducati - βάσει κανονισμών για εξισορρόπηση του πεδίου - έχουν ανακατέψει αρκούντως τη φετινή συνταγή του WorldSBK και μας έχουν χαρίσει ως τώρα δύο αγωνιστικά τριήμερα γεμάτα θέαμα και αγωνία.

Η επίσκεψη του WorldSBK στην ιστορική πίστα του Assen στην Ολλανδία για τον τρίτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος έμελλε να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - συναρπαστική. Πρώτος πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός, με τη βροχή που έπεφτα κατά διαστήματα να κάνει την κατάσταση γοητευτικά χαώδη.

wsbk race1

Το πρώτο σκέλος του WorkldSBK το μεσημέρι του Σαββάτου (20/4), για παράδειγμα, έγινε με την πίστα να στεγνώνει από πρότερη βροχή σε μια παράδοξη κατάσταση: το πρώτο τμήμα της να είναι εντελώς βρεγμένο και το υπόλοιπο κομμάτι της θεόστεγνο. Με τα σύννεφα να παραμένουν πάνω από την πίστα φτύνοντας σποραδικές ψιχάλες, η επιλογή ελαστικών έγινε εφιάλτης για τους αναβάτες και τις ομάδες, καθώς ουδείς ήξερε αν το στέγνωμα θα συνέχιζε ή αν θα ξανάριχνε μια μπόρα που θα έκανε ο,τιδήποτε πλην βρόχινων ελαστικών να μοιάζει με άσκηση στη ματαιότητα.

Εν τέλει η πλειοψηφία δέχτηκε τις προγνώσεις για μια ώρα χωρίς μπόρα και φόρεσε σλικ, ενώ ελάχιστοι ρίσκαραν με βρόχινα ή διάφορους απρόσμενους συνδυασμούς όπως ενδιάμεσο (intermediate) μπροστά και σλικ πίσω. Ένας εξ αυτών ήταν ο Nicholas Spinelli που βρέθηκε από σπόντα την τελευταία στιγμή να κάνει το ντεμπούτο του στο WorldSBK αντικαθιστώντας τον Danilo Petrucci στη Barni Ducati μετά τον τραυματισμό του σε προπόνηση ΜΧ.

Μη έχοντας κάτι να χάσει, ο Spinelli ρίσκαρε με ένα ζευγάρι intermediate λάστιχα, γεγονός που στην αρχή του αγώνα του έδωσε έναν τρομακτικό ρυθμό μεταξύ των κορυφαίων που όλοι πάλευαν για επιβίωση με τα σλικ σε μια πίστα ακόμα βρεγμένη σε μεγάλο τμήμα της.

Γυρνώντας αρκετά δευτερόλεπτα ταχύτερα απ' όλους, ο Spinelli έφτιαξε γρήγορα μια διαφορά άνω των 26 δευτερολέπτων ως τη μέση του αγώνα, που είχε πια δημιουργηθεί μια στεγνή γραμμή. Κάπου τότε οι πρωταγωνιστές άρχισαν να γυρνούν σε ταχύτατους χρόνους, με τους Razgatlioglu και Bautista να τον πλησιάζουν ενόσω μονομαχούσαν μεταξύ τους και όλα έδειχναν πως ήταν θέμα χρόνου ο νεαρός Ιταλός rookie να βρεθεί εκτός βάθρου, καθώς πίσω από τους δύο πρώτους ακολουθούσε από σχετικά κοντά ένα τρενάκι με άφθονο κόσμο με σλικ - Remy Gardner (Yamaha), Alex Lowes (Kawasaki), Rea και άλλοι.

55949 JDR R3 Action2024

Επτά γύρους πριν τον τερματισμό οι Razgatlioglu και Bautista έβλεπαν τον Spinelli σε απόσταση γύρω στο 1.5 δευτερόλεπτο και όλοι ήξεραν πως σε αυτόν τον γύρο θα τον περνούσαν και οι δύο ως σταματημένο, καθώς τα ενδιάμεσα λάστιχά του είχαν αρχίσει να παραδίδουν πνεύμα.

Ωστόσο με τη συμπλήρωση του γύρου αυτού ήρθε το απρόβλεπτο: σε κάποιο άλλο σημείο της πίστας η Yamaha του Andrea Locatelli παρέδωσε πνεύμα και μαζί του μια γενναία ποσότητα λαδιού χύμα στην άσφαλτο, οδηγώντας μοιραία σε κόκκινη σημαία. Όταν αυτή βγήκε τα 2/3 του αγώνα είχαν μόλις συμπληρωθεί για μερικές εκατοντάδες μέτρα, έτσι δόθηκε οριστική λήξη και ξαφνικά το γκαράζ της Barni Ducati έγινε μαλλιοκούβαρα. Ο 22χρονος rookie που δεν είχε ξανατρέξει ποτέ στο επίπεδο του WorldSBK πήρε με το καλημέρα την πρώτη του νίκη, μπροστά από δύο παγκόσμιους πρωταθλητές!

Λίγο πριν τις κόκκινες σημαίες ο Razgatlioglu είχε μόλις προσπεράσει τον Bautista, ο οποίος εμφανώς ετοίμαζε την αντεπίθεσή του, μα δυστυχώς αυτή η μονομαχία δεν έμελλε να διεξαχθεί μέχρι τέλους, έτσι ο Τούρκος πήρε τη δεύτερη θέση και ο Ισπανός την τρίτη στο βάθρο του πρώτου σκέλους.

53419 JDR R3 Ambience2024

Στη Superpole Race την Κυριακή (21/4) οι δύο εργοστασιακές Ducati των Bautista και Nicolo Bulega κυριάρχησαν, την ώρα που ο Razgatlioglu αντιμετώπισε πρόβλημα με τα πολύ μαλακά λάστιχα που φόρεσε στη BMW του και πέρασε το δεύτερο μισό του αγώνα υποχωρώντας από τη μάχη της νίκης ως την ένατη θέση, όπου και τερμάτισε.

Αρχικά ήταν ο Bulega αυτός που έφυγε καλύτερα από τη δεύτερη θέση της εκκίνησης και οδήγησε τον σύντομο αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος του ωστόσο, όταν ο Bautista ανέκαμψε από την 7η θέση που είχε προκριθεί στη σχάρα εκκίνησης, έπιασε έναν ασύλληπτο ρυθμό, έφτασε και πέρασε τον ομόσταυλό του και στη συνέχεια πρόλαβε να του κάνει και σχεδόν τρία δευτερόλεπτα διαφορά στην καρό σημαία.

Τρίτος στον αγώνα των 10 γύρων πίσω από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati τερμάτισε ο εντυπωσιακός φέτος Alex Lowes (Kawasaki).

56725 JDR R3 Action2024

Στο δεύτερο σκέλος του WorldSBK ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο εργοστασιακές Ducati να εκμεταλλεύονται τις δύο πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης που τους χάρισε το βάθρο της Superpole Race, την ώρα που ο Razgatlioglu υπέφερε από την ένατη θέση που τον είχε "εξορίσει" το κακό του αποτέλεσμα στον σύντομο αγώνα.

Ο Τούρκος όμως αυτή τη φορά δεν είχε λάθος λάστιχα και γρήγορα βρήκε έναν τρομακτικό ρυθμό, άρχισε να περνά τους πάντες και σε λιγότερο από 10 γύρους είχε φτάσει στην κορυφή, μαζί με τις δύο Yamaha των Gardner και Locatelli που πίεζαν τις δύο κόκκινες Ducati. Παράλληλα, ερχόταν με φόρα και η κίτρινη Ducati του Andrea Iannone, ο οποίος έδειχνε τώρα ικανός να διακριθεί μετά την άδοξη πτώση του στις υγρασίες του πρώτου σκέλους.

Ο Razgatlioglu έπιασε για πρώτη φορά κορυφή στον 7ο γύρο και έναν γύρο αργότερα ο Bautista την ξαναπήρε πίσω, αλλά κάπου εκεί άρχισε να ξαναβρέχει. Η βροχή δεν ήταν πολύ δυνατή έτσι οι περισσότεροι επέλεξαν να μην αλλάξουν λάστιχα, συνεχίζοντας με τα σλικ όσο υπήρχε πρόσφυση στο οδόστρωμα. Εν τέλει δεν έβρεξε ποτέ αρκετά για να αναστατώσει και το δεύτερο σκέλος, στο οποίο οι αψιμαχίες για τη νίκη περιελάμβαναν πλέον και τον Gardner αλλά και τον Bulega.

O Razgatlioglu ουσιαστικά έδειξε να καπαρώνει τη νίκη στους τελευταίους 4 γύρους, χωρίς ωστόσο ποτέ να βρει μια διαφορά ικανή να του δώσει απόλυτη ηρεμία, παρόλα αυτά κατάφερε να πάρει τη νίκη, κάτι που δεν είχε ξανακαταφέρει ποτέ στην καριέρα του στο Assen.

Δεύτερος τερμάτισε ο Bautista και τρίτος ο Gardner, αφήνοντας εκτός βάθρου τον αξιόμαχο Iannone.

53431 JDR R3 Ambience2024

Στην κατάταξη ο Bautista προηγείται με 123 βαθμούς, έπεται ο Razgatlioglu με 117 και πίσω τους καταδιώκει ο - ως τώρα πρωτοπόρος - Bulega με 109. Αυτοί οι τρεις μαζί με τον τέταρτο Alex Lowes (97 βαθμοί) έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, καθώς ο επόμενος αναβάτης στην προσωρινή βαθμολογία είναι ο Locatelli στους 64 βαθμούς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2024

Ακολουθεί μια αρκετά μεγάλη διακοπή ως τα μέσα Ιουνίου, καθώς ο επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένος για 14-16/6 στην Ιταλία και την πίστα του Misano.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WorldSBK 2024, 2ος αγώνας, Catalunya (Ισπανία)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon