.
Κατηγορία Enduro
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 10:35

Παν. Π. Enduro 4ος & 5ος αγώνας, Γρεβενά

Ιδανικές συνθήκες!


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Maira San

Ο αγώνας των Γρεβενών φημίζεται ως ένας από τους καλύτερους της Ελλάδας, τον οποίο πολλοί αναβάτες σπεύδουν να απολαύσουν. Τα εκπληκτικά μέρη της ευρύτερης περιοχής υποδέχθηκαν για μία ακόμη φορά τους πρωταγωνιστές του πανελλήνιου πρωταθλήματος Enduro, σε ένα αγώνα στον οποίο όλοι οι αναβάτες έμειναν με το χαμόγελο στο στόμα. Ευχάριστες παρουσίες τόσο η επανεμφάνιση του Αδάμου Πράσου από τραυματισμό, όσο και η συμμετοχή των Θανάση Αργυρόπουλου (δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος στα δίχρονα 250), αλλά και των Φώτη Σκαρή και Νίκου Ζουρνατζή. Παρ’ όλ’ αυτά, και με τους αναβάτες του περιφερειακού πρωταθλήματος, οι συμμετοχές ήταν λίγες. Φαίνεται πως τα έξοδα του διήμερου, σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση της εποχής, δεν αποτελούν καλό συνδυασμό.

Δοκιμασμένη συνταγή

Ο αγώνας ήταν ίδιος με αυτόν του 2008, με την εκκίνηση να γίνεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Γρεβενών.
Η διαδρομή ξεκινούσε ουσιαστικά αμέσως στο χώμα, μετά από 200 περίπου μέτρα, όπου ένα ποτάμι φιλοξενούσε για ζέσταμα τους αναβάτες. Αποτελούσε τμήμα της ουράς των 18 χιλιομέτρων, που οδηγούσε στον κύκλο των 76 χιλιομέτρων. Ο αγώνας αποτελείτο από δύο γύρους οι οποίοι στο σύνολο τους, συμπλήρωναν τα 188 χιλιόμετρα της διαδρομής. Τρεις ειδικές διαδρομές είχαν σχεδιαστεί στο Σταυρό, στο Ζιάκα και στο Πολυνέρι, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Όντας μεγάλες σε διάρκεια, περιελάμβαναν μέσα λασπολακούβες, ανηφόρες και κατηφόρες, δύσβατα σημεία, τεχνικά κομμάτια και απαιτούσαν αντοχή και συγκέντρωση από τους αναβάτες. Καθαρά εντουράδικες ειδικές δηλαδή, με δέκα λεπτά διάρκεια ώστε να φανεί ο πιο προπονημένος αναβάτης. Με την διαδρομή να αποτελείται στο 80% από μονοπάτι, οι αναβάτες απόλαυσαν οδήγηση αλλά και κουράστηκαν σημαντικά μετά από δύο μέρες αγώνα.

Η φύση βρέθηκε σε καλύτερά της μιας και οι βροχές των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν ένα μοναδικό τερέν, ενώ όλη η βλάστηση είχε ξεπεταχτεί δίνοντας χρώμα στο τοπίο. Μαζί της, ξεπετάχτηκαν και τα αγριογούρουνα και τα άγρια άλογα που έκαναν την εμφάνισή τους στη διαδρομή. Μία εγκατάλειψη μάλιστα, οφείλετε στο γεγονός ότι, ένα άλογο κλώτσησε και έσπασε το ρουμπινέτο βενζίνης στη μοτοσυκλέτα ενός αναβάτη! Επίσης, μία αρκούδα (!!!) βγήκε στη διαδρομή και βρέθηκε μαζί της τετ α τετ ένας αναβάτης από την κατηγορία νέων, ο οποίος άλλαξε δέκα χρώματα μέχρι να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει!
Με τα μοναδικά αυτά γεγονότα αλλά και την πολύ καλή οργάνωση, τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στις γκρίνιες που υπήρχαν από τους λάθος χρόνους του Σαββάτου. Στην τελευταία απλή, οι οργανωτές δεν υπολόγισαν την ειδική διαδρομή και τον ανεφοδιασμό, και οι αναβάτες χρεώθηκαν με καπέλα. Επίσης, δεν υπηρχαν Σ.Ε.Δ. στη διαδρομή, κάτι που επέτρεψε σε αρκετούς αναβάτες να γλυτώσουν την ταλαιπωρία του ποταμού το πρωί, αλλά και να επιστρέψουν από άσφαλτο στον τερματισμό.

Αγωνιστικά, νικητής της άτυπης γενικής κατάταξης ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας ο οποίος έβαλε το κεφάλι κάτω και πρωταγωνίστησε, δηλώνοντας μετά πως, “έχει ανέβει πολύ το επίπεδο, και αυτό είναι καλό για όλους μας”. Γιάννης Παυλίδης (+46.813’’) και Κώστας Ζώρας (+ 1:46’’) μοιράστηκαν τις υπόλοιπες θέσεις το Σάββατο με τον Δημήτρη Βαγγελάκο (+ 2:27’’) να μένει εκτός, λόγω καπέλου δύο λεπτών. Την Κυριακή, ο Βαγγελάκος ανέβηκε στην 2η θέση της γενικής (+39’’) με τον Παυλίδη στην 3η  (+1:40’’).

Ε1 - Καταστροφή για Τρίγκα


Με τον τραυματισμό του Γιάννη Τρίγκα ξεκίνησε ουσιαστικά η πρώτη μέρα του αγώνα, αφού ο συμπαθής αναβάτης, χτυπώντας άσχημα το γόνατο, μένει εκτός διεκδίκησης για τον τίτλο.
Ο Γιάννης Παυλίδης έδειξε την ταχύτητά του κερδίζοντας τις εφτά από τις οκτώ χρονομετρημένες ειδικές, αφήνοντας στον πολύ γρήγορο Ζώρα μόνο μία, αλλά και 59,468’’ διαφοράς.
Στην 3η θέση βρέθηκε ο Γιώργος Μανωλίδης με διαφορά 2:46’’ χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Τέταρτος εδώ τερμάτισε ο Ζουρνατζής, με τους Καπαγερίδη και Αντζελούς να συμπληρώνουν τις πίσω θέσεις με αρκετούς βαθμούς ποινής.

Μία από τα ίδια και την Κυριακή, την δεύτερη ημέρα του αγώνα, με τον Παυλίδη να αυξάνει τη διαφορά του στο κυνήγι της γενικής από τον Ζώρα (+1:22’’), τους Μανωλίδη, Ζουρνατζή και Αντζελούς να ακολουθούν, και τον Καπαγερίδη να μην συμμετέχει λόγω δουλειάς.

Ε2 – Ο Βαγγελάκος οδηγεί την κατηγορία


Με τον Δημήτρη Βαγγελάκο να έχει δυνατές μάχες με τον Βασίλη Σιαφαρίκα της Ε3 για την άτυπη γενική κατάταξη, οι διαφορές στην κατηγορία Ε2, είχαν αυξηθεί.
Ο Βαγγελάκος οδηγώντας πολύ γρήγορα και σταθερά, κέρδισε όλες τις ειδικές της κατηγορίας και παρά το καπέλο δύο λεπτών με το οποίο χρεώθηκε το Σάββατο, κατάφερε να κερδίσει με μικρή διαφορά.
Την έκπληξη της ημέρας έκανε ο Δημήτρης Τσακατσώνης ο οποίος επανήλθε δυναμικά στον συναγωνισμό, φτάνοντας αρκετά κοντά τον Βαγγελάκο στην 3η ειδική, με διαφορά 2,5’’. Στις υπόλοιπες, απλά ο Βαγγελάκος ήταν αχτύπητος και η συνολική διαφορά, χωρίς τα καπέλα, των δύο λεπτών και 5 δευτερολέπτων από τον 2ο Τσακατσώνη, τα λέει όλα.
Ο Παντελής Σκόδρας οδήγησε σταθερά και κατάφερε να εκθρονίσει τον Παναγιώτη Κουζή από την 3η θέση κι έτσι να τερματίσει αυτός 3ος. Καραποστόλης και Συμεωνίδης συμπλήρωσαν την εξάδα.

Την Κυριακή ήταν ακόμη μία φορά όπου ο Βαγγελάκος βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ανοίγοντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες και χωρίς βαθμούς ποινής, βρέθηκε 3:15’’ μπροστά από τον Τσακατσώνη, και 4:12’’ από τον Σκόδρα. Η 4η θέση του Παναγιώτη Θερριού αποτέλεσε μία πολύ καλή είδηση και έσπρωξε μία θέση πίσω τους Καραποστόλη και Συμεωνίδη οι οποίοι έκλεισαν τις 5η και 6η θέσεις. Ο Παναγιώτης Κουζής δεν συμμετείχε την Κυριακή, μιας και αναχώρησε για προπόνηση motocross στην Κοζάνη εν όψει του επόμενου πρωταθληματικού αγώνα την επόμενη Κυριακή.

Ε3 – Σιαφαρίκας ξανά


Η ταχύτητα του Βασίλη Σιαφαρίκα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους αντιπάλους της κατηγορίας Ε3, ωστόσο, η πρώτη θέση ήταν κάτι που πολλοί περίμεναν από τον Γρεβενιώτη αναβάτη. Στην 2η θέση βρέθηκε ο Μιχάλης Τράντζας (+3:21’’) ο οποίος άφησε πίσω του τον Αδάμο Πράσο (+7:40’’). Θανάσης Αυγέρης και Παναγιώτης Ζαφειρίου συμπλήρωσαν την κατηγορία με τον Κώστα Κασκάνη να βρίσκεται εκτός αγώνα.

Την ίδια θέση κατοχύρωσε και την Κυριακή ο Σιαφαρίκας, με τον Τράντζα να ακολουθεί (+4:25’’), τον Αυγέρη να εκτοπίζει τον Πράσο, τον Ζαφειρίου να εγκαταλείπει και τον Κασκάνη να μην εκκινεί.

ΕΒ – Βάλης και Τσαντίκος


Δυνατές μάχες με εναλλαγές θέσεων είχαμε και στην κατηγορία ΕΒ. Οι Παναγιώτης Βάλης και Γρηγόρης Τσαντίκος μοιράστηκαν από μία πρώτη θέση στον διήμερο αγώνα με τον Γιώργο Μπουφίδη και τον Γιώργο Μπούτζα να συμπληρώνουν την 3η και 4η θέση της πρώτης μέρας, και τους Μπούτζα και Ηλία Σαλιαρίδη, την δεύτερη.
Την εξάδα της πρώτης μέρας έκλεισαν οι Σαλιαρίδης και Βεζύρης ενώ της δεύτερης, οι Τσίκης και Βεζύρης.
Ανάμεσα στις γυναίκες, η Μαρία Βασιλάκη βρέθηκε μπροστά από την Πολυτίμη Κυριακοπούλου και τις δύο ημέρες του αγώνα. Αξίζουν βέβαια συγχαρητήρια και οι δύο για την εμμονή και τον τερματισμό σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό διήμερο αγώνα.

ES – Ο Σκαρής κερδίζει!


Με τον Μανώλη Νανάκο να μάχεται ουσιαστικά με τον Θανάση Γκαγκανάτσιο αφού κυνηγιούνται και στο παιχνίδι του τίτλου, η πρώτη μέρα κύλισε με αυτές τις θέσεις. Ο Φώτης Σκαρής που είχε εν τω μεταξύ τερματίσει 3ος την πρώτη μέρα, είχε άγριες διαθέσεις.
Την πρώτη μέρα, οι Μανώλης Πασχαλίδης και Τηλέμαχος Τριβέλλας, συμπλήρωσαν την κατηγορία που είχε αρκετές εγκαταλείψεις. Μέσα σε αυτές και ο Θανάσης Αργυρόπουλος που εμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια στο enduro.

Την Κυριακή, ήταν η μέρα του Φώτη Σκαρή να πάρει την πρώτη του νίκη μετά από πολλά χρόνια, και να αφήσει πίσω του τους, Νανάκο, Γκαγκανάτσιο, Πασχαλίδη και Κωσταντίνο Ζαμπραϊλα.

ΕΝ - Μοναδικός Καράμπελας


Με τον Κίμων Καράμπελα να δίνει ρεσιτάλ οδήγησης κοντράροντας αναβάτες των “μεγάλων” κατηγοριών και μπαίνοντας με θράσος στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, κύλισε το σαββατοκύριακο. Ο Καράμπελας κατέκτησε δύο πρώτες θέσεις αφήνοντας πίσω τον Αντώνη Δήμου (+1:32’’) και Μιχάλη Ντουζένη (+1:36’’), οι οποίοι ουσιαστικά πάλεψαν για την 2η θέση του βάθρου. Ηρακλής Τόλιος, Ηλίας Κυριλής και Χρήστος Σάζος, συμπλήρωσαν την εξάδα.
Την Κυριακή, ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ήταν αυτός που ανέβηκε στην 2η θέση του βάθρου (+39.418’’), αφήνοντας τον Ντουζένη στην 3η θέση (+1:03). Τόλιος, Κυριλής και Δήμου έκλεισαν την εξάδα.

Φωτογραφίες


Αποτελέσματα 1ης μέρας

Loading...

Αποτελέσματα 2ης μέρας

Loading...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 12:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2ο φιλικό enduro – Αρέθουσα Endurocross 2011 στην Ηγουμενίτσα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon