bosch idisc 4

Δισκόφρενα νέας τεχνολογίας, στην παραγωγή από τον Νοέμβριο του 2017

 

Η θυγατρική της Bosch, Buders Guss, παρουσίασε το επαναστατικό iDisc, ένα δισκόφρενο νέου τύπου, που παράγει 90% λιγότερη σκόνη φρένων! Ταυτόχρονα, είναι πιο ανθεκτικό στην πτώση απόδοσης σε συνεχή χρήση (brake fade), ενώ η ζωή του δίσκου iDisc είναι διπλάσια από ενός συμβατικού.

Σύμφωνα με μελέτες η μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας από την κίνηση των οχημάτων σήμερα παράγεται από τους ρύπους της φθοράς των δρόμων, των ελαστικών και των φρένων, παρά από την καύσιμη βενζίνης και diesel!

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του κρατιδίου Baden-Württemberg στη Γερμανία, τα φρένα και τα ελαστικά είναι υπεύθυνα για το 32% της μόλυνσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια, με το μισό αυτής να οφείλεται στη σκόνη φρένων.

Ο παραπάνω λόγος είναι η αιτία της εξέλιξης του δίσκου iDisc από την Buderus Guss.

bosch idisc 2

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ο δίσκος iDisc παράγει έως και 90% λιγότερη σκόνη φρένων.

Όπως αναφέρει ο Dr. Dirk Hoheisel της Bosch: “Το iDisc είναι ουσιαστικά το δισκόφρενο 2.0!”

Το iDisc θα μπει στην παραγωγή τον Νοέμβριο του 2017, αρχικά για λογαριασμό ενός Ευρωπαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Το Unique Sales Point του iDisc (το “i” αναφέρεται στη λέξη “innovation”, δηλαδή καινοτομία) είναι μια επίστρωση καρβιδίου βολφραμίου η οποία για την ώρα παράγεται μόνο από την Buderus Guss!

Η τεχνολογία βασίζεται σε συμβατικούς χυτούς σιδερένιους δίσκους φρένων.

Κάθε χρόνο, η θυγατρική εταιρεία της Bosch παράγει έως και 20 εκατομμύρια δίσκους για φρένα, στα εργοστάσια του Breidenbach και του Ludwigshütte στη Γερμανία.

Για να μεταμορφώσει κανείς έναν συμβατικό δίσκο σε iDisc, οι δακτύλιοι τριβής κατεργάζονται μηχανικά, θερμικά και με γαλβανισμό, πριν την επίστρωση του καρβιδίου του βολφραμίου.

Η παραπάνω κατεργασία εξελίχθηκε για αρκετά χρόνια από τους ερευνητές της Buderus Guss και της Bosch.

Όσον αφορά στην τιμή του, ο δίσκος iDisc είναι πάνω-κάτω 3 φορές πιο ακριβός από έναν συμβατικό χυτό σιδερένιο δίσκο, αλλά και 3 φορές πιο φθηνός από ότι ένας κεραμικός δίσκος, ενώ η τιμή θα πέσει καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή του.

bosch idisc 1

“Ο δίσκος iDisc έχει ότι χρειάζεται για να αντικαταστήσει τον συμβατικό χυτό ατσάλινο δίσκο, ώστε να γίνει το νέο πρότυπο για την αγορά δισκόφρενων”, λέει ο Gerhard Pfeifer, Διευθύνων Σύμβουλος της Buderus Guss. “Με τα περισσότερα κράτη να δίνουν πλέον τεράστιο βάρος στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία του iDiscc”

Ειδικά αφού οι δίσκοι στα φρένα προβλέπεται να παραμένουν απαραίτητοι σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες για τις επόμενες δεκαετίες, με την παραγωγή να συνεχίζει την αυξητική της πορεία.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, οι απαιτήσεις της αγοράς ΜΟΝΟ για τα αυτοκίνητα ήταν στα 330 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, το 2016!

Πέρα από τη μείωση της παραγόμενης σκόνης φρένων, η επίστρωση του καρβιδίου προσφέρει οφέλη και στην ασφάλεια, καθώς η απόδοση ενός iDisc δίσκου είναι παρόμοια με εκείνη των κεραμικών δισκόφρενων, όσον αφορά στην πτώση της απόδοσης σε συνεχή χρήση (brake fade).

Όπως τα κεραμικά δισκόφρενα, έτσι και το iDisc παρέχει υψηλή σταθερότητα στον παραπάνω τομέα, χάνοντας ελάχιστα στην απόδοση φρεναρίσματος.

Επιπλέον, μειωμένη είναι και η φθορά του πιο ανθεκτικού iDisc σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους. Ανάλογα με τη δύναμη της επίστρωσης, η ζωή του iDisc είναι διπλάσια από ενός συμβατικού δίσκου, ενώ τα τακάκια δεν μπορούν να χαράξουν και να πληγώσουν τον δίσκο!

Το παραπάνω πλεονέκτημα είναι ακόμα πιο έντονο στα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούν συστήματα ανάκτησης ενέργειας μέσω των φρένων, ενώ δίπλα στην αυξημένη μακροζωία, το iDisc προσφέρει και καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ανάκτησης ενέργειας, καθώς εδώ απουσιάζει η μείωση απόκρισης που παρουσιάζεται σε συμβατικούς δίσκους.

Και φυσικά, με όλα τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να χαίρονται καθαρές ζάντες, απαλλαγμένες από τη σκόνη φρένων των συμβατικών δίσκων.

bosch_idisc_1.JPGbosch_idisc_3.JPGbosch_idisc_4.JPGbosch_idisc_2.JPG

Νέα κόσμου

prince william triumph

Triumph – Επίσκεψη του πρίγκιπα William στο Hinckley

Θα εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις των επισκεπτών

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

wilbers bmw k1600gt

Aναρτήσεις Wilbers για BMW K 1600 GT/GTL

Φέρτε τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις της BMW στα μέτρα σας
michelin road 5 wheel city

Ελαστικά Michelin Road 5 με έκπτωση έως 32%

Στο Wheel City Motorcycle Tyres Center

Νέα αγώνων

tim gajser 1

Tim Gajser: Τρομακτική πτώση σε άλμα - Video

Άσχημη πτώση, τελικά γλίτωσε τα χειρότερα
bou inj

Toni Βou – Τραυματίστηκε σε αγώνα – Video

“Εκτός” για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες

Τελευταίες δοκιμές

GKF 1139 web

Test - Husqvarna FC 450 2018

The Pioneers of Motocross

Νέα αγοράς Αναβάτη

kranos touratech aventuro mod

Κράνος Touratech Aventuro Mod, Stone

Με τη σφραγίδα της Schuberth
jacket ktm urban proof

Jacket KTM Urban Proof

Ελαφρύ και αδιάβροχο

Αγώνες

ama sx 2018 arlington eli tomac

AMA SX 2018, 7ος αγώνας, Arlington

Επιβλητικός Eli Tomac