ContiSense 0532 1

Αγώγιμα ελαστικά μείγματα, ζάντες μεταβλητού πλάτους & ελαστικά μεταβλητού πέλματος!

 

Στο σαλόνι της Φρανκφούρτης IAA 2017, η Continental θα παρουσιάσει 2 εντυπωσιακά τεχνολογικά concept ελαστικών, τα ContiSense & ContiAdapt. Αρχικά αφορούν στα αυτοκίνητα αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική εφαρμογή και στον κόσμο των 2 τροχών.

Με λίγα λόγια τα 2 τεχνολογικά concept της Continental έχουν τις εξής λειτουργίες:

  • ContiSense: Χρησιμοποιεί αισθητήρες στα ελαστικά για να μετρήσει τη φθορά του πέλματος και τη θερμοκρασία, ειδοποιώντας τον οδηγό για πιθανή ζημιά στο ελαστικό – μεταφορά δεδομένων μέσω αγώγιμου ελαστικού
  • ContiAdapt: Ρυθμίζει την πίεση του ελαστικού και το πλάτος της ζάντας, για βέλτιστη επιφάνεια επαφής σε όλες τις συνθήκες

ContiSense 0523 1

Το ContiSense βασίζεται στην εξέλιξη ηλεκτρικά αγώγιμων ελαστικών μειγμάτων, που θα επιτρέπουν την μεταφορά πληροφοριών μέσω ηλεκτρικών σημάτων, από ένα αισθητήρα στο ελαστικό στην ECU του οχήματος.

Οι αισθητήρες που θα βρίσκονται στα ελαστικά θα μετρούν συνεχώς τόσο το βάθος του πέλματος του ελαστικού, όσο και την θερμοκρασία. Αν οι παραπάνω τιμές ξεπεράσουν κάποια προκαθορισμένα όρια, τότε το όχημα θα προειδοποιεί τον οδηγό, ταχύτερα από ότι κάνουν σήμερα τα συστήματα που ελέγχουν την πίεση των ελαστικών, συστήματα που ειδοποιούν μόνο όταν η πίεση έχει ήδη αρχίσει να πέφτει.

Στο μέλλον, το σύστημα ContiSense θα μπορεί να χρησιμοποιεί επιπρόσθετους αισθητήρες, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά. Έτσι το ελαστικό θα ειδοποιεί τον οδηγό για την πρόσφυση και τη θερμοκρασία του οδοστρώματος, και για την παρουσία χιονιού την οποία θα ανιχνεύει -σημειώστε πως τα σημερινά συστήματα που προειδοποιούν για πάγο λειτουργούν μόνο με αισθητήρα θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Η μετάδοση των δεδομένων από τους αισθητήρες στο όχημα θα γίνεται μέσω bluetooth στο κινητό του οδηγού.

ContiAdapt 0474

Το ContiAdapt συνδυάζει μικροσκοπικές τρόμπες αέρα που βρίσκονται μέσα στον τροχό ώστε να ρυθμίζει την πίεση του ελαστικού, με ζάντα μεταβλητού πλάτους! Έτσι το σύστημα μπορεί να αλλάζει το μέγεθος της επιφάνειας επαφής (contact patch) του ελαστικού στο οδόστρωμα, παρέχοντας βέλτιστη ασφάλεια αλλά και άνεση. Το σύστημα για την ώρα χρησιμοποιεί 4 διαφορετικούς συνδυασμούς για την καλύτερη προσαρμογή σε κανονικές συνθήκες, σε βρεγμένο, γλιστερό, και οδόστρωμα με σαμαράκια και λακκούβες.

Για παράδειγμα, μια μικρότερη επιφάνεια επαφής σε συνδυασμό με υψηλότερη πίεση παρέχει μειωμένη αντίσταση κύλισης, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση καυσίμου -για ομαλό και στεγνό οδόστρωμα. Σε αντίθεση, ο συνδυασμός μιας μεγαλύτερης επιφάνειας επαφής με χαμηλότερη πίεση αέρα παρέχει καλύτερη πρόσφυση σε γλιστερό οδόστρωμα. Παράλληλα το σύστημα επιτρέπει τη χρήση εξαιρετικά χαμηλής πίεσης αέρα (κάτω από 1 bar / 14,5 psi) για συγκεκριμένες συνθήκες, όπως πχ. Για να βγει το όχημα από θέση στάθμευσης σε βαθύ χιόνι, ή για οδήγηση σε οδόστρωμα με επικίνδυνο μαύρο πάγο (black ice).

ContiAdapt adaptive tire footprint

Τα ContiSense & ContiAdapt συνδυάζονται με ένα απίθανο concept ελαστικό, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των 2 συστημάτων.

continental animation

Το σχέδιο του ελαστικού παρέχει τρεις διαφορετικές χαράξεις για οδήγηση σε βρεγμένο, γλιστερό ή στεγνό οδόστρωμα! Η χάραξη μεταβάλλεται με απλό (και ιδιοφυή) τρόπο, ανάλογα με την πίεση αέρα και με το πλάτος της ζάντας. Με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται το αποτύπωμα του ελαστικού , και μαζί με αυτό και τα χαρακτηριστικά του.

Η Continental τονίζει πως οι παραπάνω τεχνολογίες προσφέρουν αξιόλογες λύσεις για την κινητικότητα του μέλλοντος, για την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση. Για παράδειγμα, η χαμηλή τριβή κύλισης είναι ιδανική για μεγιστοποίηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων.

ContiSense 0525 1

Τα παραπάνω concepts είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του αισθητήρα REDI, που παρουσίασε η Continental το 2014, ενός αισθητήρα με καίρια σημασία για την έξυπνη επικοινωνία οχήματος-ελαστικών.

Τέλος, οι νέες τεχνολογίες που θα δούμε στο σαλόνι της Φρανκφούρτης 2017 συνεχίζουν στα βήματα δύο προηγούμενων τεχνολογιών της Continental, των ContiSeal -που “μπαλώνει” αυτόματα τα σκασίματα- και ContiSilent, για τη μείωση του θορύβου κύλησης.


triumph new bonneville 2016Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

Piaggio MP3 yourban LT 3 4antDx grigio

Piaggio MP3 - Η γκάμα μεγαλώνει και ολοκληρώνεται

Euro 4 προδιαγραφές & δώρο συμμετοχή σε ημερίδα ασφαλούς οδήγησης με κάθε αγορά
barracuda xadv 3

BARRACUDA – Ρυθμιζόμενες / Σπαστές μανέτες Honda για ΧADV

Με δυνατότητα χρωματικής προσαρμογής

Νέα αγοράς Αναβάτη

kranos Airoh Rev bikeit

Κράνος Airoh Rev

“Σπαστό” κράνος με νέα χαρακτηριστικά
elysee1 1 2

Jacket Revit Elysee Dark (Brown)

Casual σχεδίαση, μοτοσυκλετιστική προστασία
peugeot streetzone 50

Peugeot Scooters - Διαθέσιμο το νέο Streetzone 50

Δείτε τιμή και χρώματα
piaggio medley grigio bianco 1

Piaggio - Έφτασε το Medley Special Edition

Δείτε πόσο κοστίζει