bosch connected vehicles

Νέα τεχνολογία ικανή να αποτρέπει το 1/3 των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα

 

Η Bosch θέλει να δημιουργήσει μια προστατευτική ψηφιακή ασπίδα ικανή να αποτρέπει το 1/3 όλων των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα. Σημείο κλειδί, η επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, που θα ανεβάσει την ασφάλεια των δικυκλιστών στο επόμενο επίπεδο.

Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν πως η πιθανότητα να σκοτωθεί ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας σε τροχαίο ατύχημα είναι κατά 18 φορές μεγαλύτερο από εκείνο ενός οδηγού αυτοκινήτου. Έτσι, η Bosch ξεκίνησε ένα project με τη συνεργασία των Autotalks, Cohda Wireless, και Ducati, το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων αναβατών μοτοσυκλέτας.

bosch connected vehicles 4a

Πώς θα γίνει αυτό; «Επιτρέποντας στις μοτοσυκλέτες και στα αυτοκίνητα να συνομιλούν, δημιουργώντας έτσι μια ψηφιακή ασπίδα προστασίας για τους αναβάτες» λέει ο Dr. Dirk Hoheisel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch.

«Μέσα από συστήματα όπως το ABS και το Traction Control η Bosch έχει ήδη κάνει την οδήγηση μοτοσυκλέτας ασφαλέστερη. Με τη σύνδεση μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, ανεβάζουμε την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο», λέει ο Hoheisel

bosch connected vehicles 3

Ας δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Δέκα φορές κάθε δευτερόλεπτο, τα οχήματα που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο (μιλάμε για μια ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων), ανταλλάσσουν στοιχεία για τον τύπο, την ταχύτητα, την θέση και την κατεύθυνση τους.

bosch connected vehicles 5a

Πολύ πριν οι οδηγοί έχουν οπτική επαφή με τη μοτοσυκλέτα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα τους πληροφορεί για την έλευση της, ώστε να μπορούν να υιοθετήσουν μια περισσότερο αμυντική στρατηγική οδήγησης.

bosch connected vehicles 6a

Για παράδειγμα, μια τυπική επικίνδυνη κατάσταση εμφανίζεται όταν μια μοτοσυκλέτα πλησιάζει ένα αυτοκίνητο από πίσω, σε ένα δρόμο με αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας, καταλήγοντας σε κάποιο τυφλό σημείο των καθρεπτών του αυτοκινήτου, ή αλλάζοντας λωρίδα για να προσπεράσει. Αν το σύστημα αναγνωρίσει την κατάσταση ως εν δυνάμει επικίνδυνη, τότε μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ή τον αναβάτη, με κάποιον ηχητικό ή οπτικό συναγερμό. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι χρήστες του δρόμου είναι δέκτες πολύτιμων πληροφοριών που βοηθούν ενεργητικά στην αποτροπή ατυχημάτων.

Ως βάση για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των οχημάτων χρησιμοποιείται το σύστημα WLAN (τοπικού δικτύου) ITS G5. Το σύστημα παρέχει ταχύτατες μεταδόσεις δεδομένων (μιλάμε για χιλιοστά του δευτερολέπτου), ενώ δεδομένα μεταδίδουν ακόμα και τα παρκαρισμένα οχήματα, αλλά και όσα βρίσκονται στο ρελαντί, σε κάποιο φανάρι για παράδειγμα.

Το σύστημα επιτρέπει ακόμα και σε αναβάτες και οδηγούς που βρίσκονται μακρύτερα να λαμβάνουν ταχύτατα τα δεδομένα, μέσω της τεχνικής του multi-hopping -όπου τα ενδιάμεσα οχήματα λαμβάνουν και αναμεταδίδουν τα δεδομένα των οχημάτων που βρίσκονται μακρύτερα το ένα από το άλλο!

Εμείς να προσθέσουμε πως κρίσιμο σημείο στην αποτελεσματική εφαρμογή της παραπάνω τεχνολογίας είναι φυσικά η εφαρμογή της σε ΟΛΑ τα οχήματα, στο μέλλον μέσα από ΜΙΑ κοινή πλατφόρμα.

bosch_connected_vehicles_4a.jpgbosch_connected_vehicles_3.jpgbosch_connected_vehicles_5a.jpgbosch_connected_vehicles_6a.jpg

Ρεπορτάζ

bmw poliseis

BMW Motorrad - 7ο συνεχόμενο έτος με ρεκόρ πωλήσεων!

Αναλυτικά οι επιδόσεις των Βαυαρών για το 2017

Νέα κόσμου

diodia

Διόδια σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο

Πήραν έγκριση και ξεκινάει η κατασκευή τους
royal enfield continentalgt interceptor 650 2018 eicma 2017 bikeit 4

Royal Enfield – “Ρίχνουμε πλέον όλο το βάρος στον ποιοτικό έλεγχο”

Δεν θέλουν να επαναληφθεί το φιάσκο με το Himalayan στα νέα Twin μοντέλα

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

bladder lainer

Lainer Suspension - Bladder kit για WP KTM-Husqvarna-Sherco

Ετοιμοπαράδοτα από το Sixdays service point
xeirolabes msr racing bikeit

Χειρολαβές MSR με έκπτωση 50%

Μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων!

Τελευταίες δοκιμές

Husqvarna 701 Enduro 2017 49 web

Test - Husqvarna 701 Enduro 2017

Παραγωγή αδρεναλίνης

triumph new bonneville 2016

Νέα αγοράς Αναβάτη

suomy speedstar amlet matt red

Nέο Suomy Speedstar

Διαθέσιμο σε εννιά διαφορετικούς χρωματισμούς
msr axxis gantia bikeit

Ελαφριά γάντια MSR Axxis σε προσφορά

Ξεχωρίστε όλες τις ώρες

Αγώνες

x trial toulouse 8

X-Trial 2018: 3ος αγώνας, νίκη ξανά για Toni Bou

Τρεις αγώνες, τρεις νίκες για τον αναβάτη του HRC
ama sx 2018 3rd round anaheim 2

AMA SX 2018 – 3ος αγώνας, Anaheim II (+videos)

Πρώτο αίμα για Eli Tomac, επικράτηση Χ2 για Kawasaki